NATO: Priština nije morala da traži odobrenje Kfora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2017, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Priština nije morala da traži odobrenje Kfora

Izvori u sedištu NATO u Briselu saopštili su danas da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage" Kosova i naveli da "kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova".

To su agenciji Beta u Briselu preneli zvaničnici NATO, na pitanje da li su vlasti u Prištini morale prethodno da traže saglasnost Kfora za slanje specijalnih snaga kosovske policije ROSU s ciljem da zaustave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << voz koji išao iz centralne Srbije ka Kosovskoj Mitrovici.

To je bio odgovor i na pitanje da li je NATO pisanim aktom, kao delom Briselskog sporazuma Beograd-Priština, stavio do znanja da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost Kfora i za upućivanje policije, a ne samo za razmeštaj Bezbednosnih snaga Kosova na severu gde živi srpsko stanovništvo.

Zvaničnici i NATO i Srbije su u više navrata stavili do znanja da su vlasti u Prištini obavezne da za nameru da upute Bezbednosne snage Kosova na sever Kosova, zatraže odobrenje komandanta Kfora koji odlučuje hoće li ili ne za to dati saglasnost.

Komanda Kfora u Prištini je prethodno saopštila da nije bila obaveštena o upućivanju ROSU na sever Kosova 14. januara i navela da "u skladu sa trenutnim ugovorima i mandatom KFOR-a (koji proizlazi iz Rezolucije UN 1244 iz 1999. godine) institucije Kosova nisu u obavezi da obaveštavaju KFOR o razmeštanju ROSU na severu Kosova".

Komanda Kfora je naglasila i da se za podrobnije objašnjenje treba obratiti sedištu NATO u Briselu.

Povodom navoda u pojedinim srpskim medijima da je NATO pisanim jemstvom, priloženim Briselskom sporazumu od 2013. godine, predočio da policijske i bezbednosne oružane snage Kosova moraju dobiti odobrenje NATO i lokalne srpske zajednice da bi intervenisale na severu Kosova, zvaničnici NATO su u izjavi Beti objasnili da "sporazum iz 2013. na koji se poziva Srbija ne obuhvata policijske snage".

"Institucije Kosova nemaju obavezu da od Kfora traže odobrenje da bi raspoređivale policijske snage širom Kosova", naveli su ti izvori.

"KFOR jedina vojska koja može da deluje na Kosovu"

Jedina vojska koja može da deluje na Kosovu je KFOR, izjavio je komandant KFOR-a Đovani Fungo za prištinski list "Koha ditore".

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o mogućnosti slanja srpske vojske na Kosovo, Fungo je objasnio da je to odlučeno Kumanovskim mirovnim sporazumom 1999. godine.

On je podvukao i da je tokom tenzija prošlog vikenda, kada je krenula probna vožnja linije Beograd-Kosovska Mitrovica, KFOR bio u stanju pripravnosti.

Međutim, Fungo je kazao da se KFOR uključuje tek nakon policije Kosova i Euleksa, kao treća snaga.

On je ocenio da su nedavni događaji zabrinjavajući i dodao da ti problemi treba da budu rešeni kroz dijalog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fungo: Jedina vojska koja može da deluje na Kosovu je KFOR

Izvor: RTS, 18.Jan.2017

Komandant KFOR-a Đovani Fungo poručio da je jedina vojska koja može da deluje na Kosovu KFOR. . Na molbu da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o mogućnosti slanja srpske vojske na Kosovo, Fungo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.