Juriš Prištine na Savet Evrope

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Okt.2014, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juriš Prištine na Savet Evrope

Kosovska vlast sve jače lobira za ulazak u međunarodne organizacije, a u mnoge su primljeni na mala vrata.

Uslovni prijem Kosova u Međunarodni olimpijski komitet samo je pojačao apetite Prištine, čija vlast, iako u polugodišnjem tehničkom mandatu, ne gubi vreme i svakodnevno lobira za podizanje rampi u brojnim međunarodnim organizacijama, pišu Novosti.

Kako je za Novosti poručio vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić, Srbija će u svim organizacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u kojima to bude moguće biti protiv članstva Prištine, ukoliko ono nije u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Svuda gde je Kosovo obeleženo zvezdicom, njihovo prisustvo nije sporno".

A, manevarskog prostora praktično nema mnogo, pošto mnoge organizacije pri prijemu novih članica ne postavljaju kao uslov članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Tako, uz listu više od sto država koje su priznale nezavisnost, Kosovo može da računa na zavidnu podršku, čak i tamo gde se traži dvotrećinska većina.

Prošlog meseca svojim saveznicima u EU Kosovo je predočilo želju da postane član Interpola, a pošto je letos postalo član Venecijanske komisije Saveta Evrope najavljeno je i podnošenje kandidature za članstvo u SE, do decembra.

To se zasad nije dogodilo, a po oceni Aleksandre Đurović, šefa naše skupštinske delegacije u ovoj organizaciji, neće ni moći u skorije vreme.

"Te najave prištinskih zvaničnika su za unutrašnje političke potrebe. U SE ne postoji podrška za prijem Kosova, čak ni među poslanicima zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost. Uz to, Kosovo ne ispunjava mnoge od kriterijuma: vladavinu prava, ljudska prava..."

Prema mišljenju šefa skupštinskog odbora za KiM Milovana Drecuna, Priština će pokušati da se probije u svim onim organizacijama u kojima SAD i vodeće zemlje EU koje priznaju njihovu secesiju imaju veliki uticaj, a u UN će gledati da se "uguraju“ na svaki način.

Drecun, koji je i šef delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, kaže da je iluzorno da Kosovo čak i pokuša da uđe u ODKB, jer su u njoj članice koje ga ne priznaju.

Na listi čekanja

Za prijem u Savet Evrope potrebni su glasovi dve trećine članova komiteta ministara, a zatim da to potvrdi i Skupština SE.

Što se tiče Interpola, još pre tri godine Kosovu je iz ove organizacije poručeno da može postati njen član, jer za njih nije od važnosti da je kandidat i član u UN, ali nije precizirano kada će se to dogoditi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.