Jevtić: Srbi u Skupštini Kosova će biti značajan faktor

Izvor: Blic, 25.Jul.2014, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Srbi u Skupštini Kosova će biti značajan faktor

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je danas da će Srbi u Skupštini Kosova biti značajan faktor i da svoju poziciju treba da iskoriste kako bi rešavali probleme srpske zajednice.

Dalibor Jevtić smatra da će Srbi poslanici u Skupštini Kosova biti značajan faktor

Ustavni sud Kosova će dati ocenu ustavnosti i procesa izbora predsedavajućeg Skupštine Kosova i tu odluku očekujemo negde do sredine avgusta, rekao je Jevtić agenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tanjug naglasivši da očekuje da će tokom septembra biti u prilici da se govori o formiranju Vlade Kosova.

- Srbi poslanici u Skupštini Kosova su ključni faktor u ovom procesu u onom smislu da su upravo glasovima onih devet poslanika koji su unutar Srpske liste negde odlučivali o samoj većini u Skupštini Kosova. U tom smislu mi ćemo biti značajan faktor u budućnosti i mislim da treba da iskoristimo našu poziciju, ne na štetu bilo koga već samo na korist onih koji su nas na kraju i izabrali da ih predstavljamo - rekao je Jevtić.

On je dodao da se mora raditi sve kako bi probleme koji stoje na putu normalnog života pripadnika srpske zajednice rešavali, ali nikako, kako je ocenio, na štetu bilo koga ili bilo koje druge zajednice koja živi na Kosovu.

- Ono što se dešava trenutno unutar albanske zajednice jeste da se odlučuje ko će nositi izvršne funkcije na Kosovu. U tom smislu kada se o srpskoj zajednici radi mi ćemo podržati onu stranku koja može da obezbedi u političkom smislu potrebnu većinu. Nama nije u inters da ulazimo u izborni proces, jer izborni proces prolongira rešavanje svih otvorenih problema - kazao je Jevtić.

- Očekujem da se srpska zajednica u skaldu sa tim dešavanjiima ponaša i bude odgovorna i učini sve kako bi se unutar tog političkog društva pozicionirala, kako bi neke probleme pokušali da rešavamo na konkretan način - zaključio je Jevtić.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ili novi izbori ili velika albanska koalicija

Izvor: Danas, 26.Jul.2014, 00:55

U isčekivanju da Ustavni sud Kosova do 18 septembra donese konačnu odluku o ustavnosti konstitutivne sednice novog saziva kosovskog parlamenta i izbora lidera DSK Ise Mustafe za predsednika Skupštine, u političkim krugovima sve više tipuju na dva moguća raspleta - nove vanredne parlamentarne izbore,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.