Jevtić: Radićemo da se svi koji žele u naredne tri godine vrate na Kosovo

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Radićemo da se svi koji žele u naredne tri godine vrate na Kosovo

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio je danas u Plemetini u opštini Obilić da je cilj tog ministarstva da u 2016. godini krene u zatvaranje svih kolektivnh centara pa i neformalnog kontejnerskog, koje je danas obišao u tom selu.

Ministar, koji je danas obišao i mesta u opštini Vučitrn, "na koja su skoro svi zaboravili", naveo je da će gradnja i obnova kuća za povratnike biti nastavljena, ne samo u Obiliću nego i širom Kosova, sa ciljem da se u naredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tri godine svi koji žele i vrate na Kosovo.

Nakon obilaska kontejnerskog naselja u kome u veoma teškim uslovima žive četiri porodice, Jevtić je u Plemetini posetio porodicu Popović koja je, do izgradnje kuće koju je finasiralo ministarstvo, živela u kontejnerskom naselju, i porodicu Načić kojoj je svečano uručio ključeve novoizgrađene kuće.

"Ministarstvo za zajednice i povratak je ove godine, uz saradnju sa Kancelarijom EU i IOM u opštini Obilić izgradilo 37 kuća", rekao je Jevtić i dodao da Ministarstvo ; omogućava i da svaka porodica uz kuću dobije priliku za pokretanje sopstvenog biznisa.

Jevtić je podsetio na problem uzurpirane imovine i dodao da ljudi nemaju mogućnosti da obrađuju svoje zemljište preko reke Sitnice te da je to problem koji moraju da reše kosovsko društvo i institucije.

Tokom dana ministar Jevtić obišao je i sela Grace, Gojbulju i selo Banjska u opštini Vučitrn. U selu Gojbulja ministar je posetio socijlano ugroženu porodicu Perić, dok je u selu Banjska obišao Crkvu Svetog Nikole.

Ministra je u Banjskoj sačekalo dvadesetak meštana, a on im je obećao da će do 22. maja i slave biti obnovljena crkva, koja, datira iz 1346. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Jevtić: I u južnom delu Kosova naselje slično Sunčanoj dolini

Izvor: Blic, 27.Nov.2015

Cilj nam je da naredne godine, zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, u jednoj od opština južno od Ibra izgradimo naselje slično "Sunčanoj dolini" u Zvečanu, rekao je danas ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić...To naselje ne podrazumeva samo izgradnju kuća, već...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.