Jahjaga: Formiranje specijalnog suda veliki izazov

Izvor: Press, 22.Dec.2014, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Formiranje specijalnog suda veliki izazov

Formiranje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu biće veliki izazov za kosovsko društvo, izjavila je kosovska predsednica Atifete Jahjaga.
Ovaj sud će se baviti individualnim slučajevima, a nikako neće biti jedna osuda naše zajedničke borbe za slobodu i nezavisnost. Formiranje specijalnog suda odražava našu posvećenost nezavisnom i nepristrasnom procesu koji će sa kredibilnošću razmotriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << te sumnje jednom zauvek, rekla je Jahjaga u intervju za Radio Slobodnu Evropu.

Ona je istakla da je sasvim u redu da se traži puno sprovođenje postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, koji predvodi Brisel.

"To je ispravno zato što samo na taj način ovi sporazumi imaju smisao i zato što se samo na taj način otvara put normalizacije odnosa dve države i istovremeno se otvara evropska perspektiva dve države", rekla je Jahjaga.

"Želimo kvalitetan dijalog sa Republikom Srbijom, dijalog koji neće biti beskonačan, već koji će doneti konkretne, sprovodive sporazume, zato što samo na taj način možemo olakšati život građana dve države. Državnost Kosova je održiva i nepovratna i mi putem dijaloga pokušavamo da okončamo periode nepoverenja i teške prošlosti, kako bi otvorili novo poglavlje koje će obe zemlje odvesti u nepovratan put integracija u EU", kazala je Jahjaga.



Ona je naglasila da kosovske institucije nakon šestomesečne krize moraju da povrate narušeno poverenje građana.

"Rizikovali smo duboki ekonomski pad zbog nepotpunog funkcionisanja državnih institucija, i, pre svega, prekinuli smo važne investicije u zemlji. Ušli smo u finansijsku i budžetsku krizu, što će ostaviti duboke posledice u našem društvu. Period neslaganja političkih snaga u zemlji doveo je u rizik i vladavinu reda i zakona, ali ono što je najbolnije je to što smo građanina doveli u veliku dilemu da li smo mi u mogućnosti da stvaramo državu Kosovo", rekla je Jahjaga.

"Činjenica je da se danas smatramo koruptivnim društvom, sa najvišim nivoom nezaposlenosti u Evropi i sa niskim ekonomskim razvojem. Činjenica je da smo jedina zemlja u regionu koja nije osigurala liberalizaciju viza za svoje građane. Mi smo daleko od integracije sve dok ne ispunimo sve naše obaveze i zadatke", kazala je kosovska predsednica.

"Daleko smo sve dok ne okončamo 52 preporuke Evropske komisije za liberalizaciju viza. Daleko smo sve dok ne uspostavimo vladavinu zakona, što predviđa potpunu borbu i konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", navela je Jahjaga.

Prema njenim rečima, Kosovo ne može postati koridor za bilo kakva ekstremistička ili teroristička delovanja. "I u vreme političkog nesporazuma bezbednosne institucije pokazale su spremnost da ne dopuste delovanja koja bi destabilizovala ne samo našu zemlju, već ceo region i šire", navela je Jahjaga.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Jahjaga: Specijalni sud - izazov

Izvor: B92, 22.Dec.2014

Formiranje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu biće veliki izazov za kosovsko društvo, izjavila je kosovska predsednica Atifete Jahjaga...Ovaj sud će se baviti individualnim slučajevima, a nikako neće biti jedna osuda naše zajedničke borbe za slobodu i nezavisnost. Formiranje specijalnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.