Islamska država teroriste vrbuje na Kosovu

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jul.2015, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država teroriste vrbuje na Kosovu

Teroristička organizacija Islamska država smatra Balkan kao važanu oblast za regrutovanje boraca i vrbuje teroriste, prije svega, na Kosovu, objavljeno je u emisiji FAKT, njemačke televizije ARD.

Islamska država, kako se navodi, vrbuje preko propagandnih video-zapisa na albanskom i bosanskom jeziku, prije svega, na Kosovu i poziva na terorističke napade.

Ekspert za jugoistočnu Evropu, profesor Florijan Biber sa Univerziteta u Gacu, smatra da te video-poruke nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << upućene samo muslimanima na Balkanu, već i onim koji su sa tog područja došli u zapadnu Evropu.

Pošto mnogi od tih ljudi ne znaju arapski jezik, zato su video-zapisi napravljeni na albanskom ili bosanskom jeziku jedan važan instrument za regrutaciju, smatra ovaj profesor, a prenose njemački mediji.

Kosovo u međuvremenu važi kao važna baza Islamske države i brojni njihovi borci potiču odatle, gdje vlada ogromna nezaposlenost, smatra taj ekspert.

Mediji prenose da je Balkan interesantna oblasti i za njemačku islamističku scenu i navode da su njemački salafisti skupljali novac za bosansko selo Gornja Maoča, za koje se kaže da važi kao važan centar za vrbovanje Islamske države, prenose mediji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.