I treća spomen-ploča nestalim novinarima na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2014, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I treća spomen-ploča nestalim novinarima na Kosovu

Predstavnici Društva novinara Kosova i Metohije i Udruženja novinara Srbije šesnaestu godišnjicu od otmice članova novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića po treći put postavili su danas spomen ploču na mestu njihovog nestanka kod Orahovca.

Predstavnici UNS-a i DNKiM postavili su 30. avgusta 2012. godine na mestu gde su kolege otete ploču na srpskom i albanskom jeziku na kojoj piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ploča je nakon dva meseca porušena, da bi istu postavili 21. avgusta prošle godine, ali je i ona ubrzo uništena i nestala.

Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Nicić je zapitao zašto novinari 16 godina nisu uradili ništa da se rasvetli sudbina nestalih medijskih radnika.

"Ovde su naše kolege bile na profesionalnom zadatku. Oni nisu nosili oružje niti uniformu, nosili su olovku, svesku, diktafon i radili svoj posao. Zato, na ovom mestu, gde su oni viđeni poslednji put pre 16 godina i ne očekujem nikakvo milosrđe, već solidarnost kolega. Jer, ako smo mi sedma sila, a nismo do sada uspeli da pronađu naše kolege, onda ne znam kako ćemo uticati na javnost, i u njeno ime na nadležne, da se otkriju zločinci, imenuju i kazne", poručio je Nicić.

Postavljanju spomen ploče na mestu gde su Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali, osim novinara sa Kosova i centralne Srbije i nekolicine Srba iz okolnih sela, prisustvovali su i predstavnici Opštine Gračanica, gradonačelnik Branimir Stojanović i poslanik SNS-a u Skupštini Srbije Vladeta Kostić.

Iako je iz Opštine Gračanica rukovodstvu Opštine Orahovac upućen poziv da prisustvuju današnjem događaju, niko od zaposlenih se nije pojavio.

Slavuj i Perenić su avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen, porodice još uvek nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Udruženje novinara Srbije na svom zvaničnom sajtu podseća da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM: Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike" otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Ćićavica.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.

Rasvetliti zločine nad novinarima

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić i ambasador OEBS na Kosovu Žan-Klod Šlumberže zatražili su, posle susreta i razgovora u Kosovu Polju, da se reši slučaj nestanka srpskih novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića.

Kako javlja KiM radio, Jevtić je naglasio da je izgradnja međusobnog poverenja građana i institucija nemoguća sve dok se ne rasvetle zločini počinjeni na Kosovu.

Povodom godišnjice nestanka novinara u opštini Orahovac, Jevtić je naveo da mediji imaju važnu ulogu u društvu i njihovi predstavnici moraju biti zaštićeni.

"Ja sam uvek za to da mediji imaju potpunu slobodu u svom radu. Pronalaženje počinioca ili dobijanje odgovora na to šta se desilo sa nestalim novinarima pre 16 godina je nešto što će doprineti ne samo pravdi i istini, već i zaštiti novinarske profesije", rekao je Jevtić.

Šlumberže je izjavio da je važno da se rasvetli sudbina nestalih novinara u opštini Orahovac i osudio svaki oblik napada na medijske radnike.

"Novinarska profesija zaslužuje veliko poštovanje. Tužno je što se posle 16 godina ne zna ništa o njima. Takvi zločini se, nažalost, dešavaju svuda u svetu, Juče je ubijen novinar u Iraku što je takođe jako tužno", rekao je Šlumberže.

Jevtić je najavio regionalni sastanak predstavnika Vlada Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, u cilju pronalaženja trajnog rešenja za interno raseljena lica.

Sastanak bi trebalo da bude održan početkom septembra u Prištini.

Jevtić je dodao i da kosovski sudovi moraju brže da rešavaju pitanje uzurpirane imovine, da bi raseljena lica mogla da se vrate svojim imanjima.

Od policije on očekuje bolju zaštitu imovine povratnika, jer je imovinska bezbednost preduslov održivog opstanka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Treći put postavljena spomen ploča na mstu nestanka novinara Radio Prištine

Izvor: Blic, 21.Avg.2014

Predstavnici Društva novinara Kosova i Metohije i Udruženja novinara Srbije šesnaestu godišnjicu od otmice članova novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenica po treći put postavili su danas spomen ploču na mestu njihovog nestanka kod Orahovca...Predstavnici UNS-a i DNKiM postavili...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.