I Srbija i Kosovo evropskim putem

Izvor: B92, 06.Maj.2015, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"I Srbija i Kosovo evropskim putem"

Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine obezbediće da Srbija i Kosovo ne mogu da blokiraju jedna drugu u evropskim integracijama, rekao je Johanes Han.

"Ovaj proces će obezbediti da i Srbija i Kosovo mogu nastaviti evropskim putem, izbegavajući mogućnost međusobnog blokiranja u tim naporima, sa perspektivom da obe mogu biti u stanju da u potpunosti ostvaruju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze", rekao je evropski komesar za susedsku politiku i pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o proširenju Johanes Han za "Politiku".

Upitan da li su tačni navodi koordinatora u razgovorima Beograda i Prištine, Bljerima Šalje, da Nemačka zahteva da dve strane potpišu pravno obavezujući sporazum 2016. godine, komesar je kazao da nije upoznat sa tim datumom, niti sa ugovorom sa takvim sadržajem.

On je istakao da uslove koji se nalaze pred Srbijom nije postavio Brisel, Evropska komisija ili nemački Bundestag, nego da ih jednoglasno postavljaju sve članice Evropske unije, i da su to uslovi uključeni u pregovarački okvir koji je usvojen decembra 2013. godine.

"Taj pregovarački okvir jasno propisuje da vladavinu zakona, kao i cilj sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, treba rešavati u ranom procesu pregovaranja", precizirao je.

Han je naglasio da za članice EU prošrenje ostaje prioritet, i da je njegova želja da do otvaranja pregovaračkih poglavlja za Srbiju dođe što pre, ali da je uslov za to nastavak reformi i posvećenost dijalogu sa Kosovom.

"Jasan napredak na oba fronta daće mi najbolje argumente koje mogu koristiti da ubedim naše države članice", kazao je evropski komesar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.