Hoti: Balkan je na raskrsnici, potreban je zamah ka evropskoj budućnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2017, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoti: Balkan je na raskrsnici, potreban je zamah ka evropskoj budućnosti

Kandidat za kosovskog premijera Avdulah Hoti izjavio je da se Balkan nalazi na "raskrsnici", a da se Kosovo suočava sa izborom između proevropske budućnosti i nacionalizma.

"U Albaniji će, kao na i Kosovu, izbori biti održani u junu. Makedonija je već imala uspešne izbore i obezbedila mandat za formiranje nove vlade. Sada je vreme da region krene napred i uhvati zamah ka evropskoj budućnosti. Kosovo može >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da predvodi tu transformaciju", naveo je Hoti u autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv.

Kosovski ministar finansija i kandidat Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i incijative Alternativa ocenio je da su predstojeći izbori prilika da se Kosovo potvrdi kao "svetla tačka" na Balkanu i izabere put ka evrointegracijama.

Hoti je naveo da će se Kosovo za manje od tri nedelje suočiti sa izborom između proevropske budućnosti i nacionalizmom koji vraća u prošlost.

On je rekao da će glasači birati između "učešća u evropskim ekonomskim i političkim institucijama ili distanciranja od njih".

Hoti je istakao da su evrointegracije, ekonomski razvoj, povećanje broja zaposlenih, posvećenost vladavini prava i borba protiv korupcije od ključnog značaja za njegovu partiju i budućnost Kosova.

"Ključni naredni korak je postizanje vizne liberalizacije za putovanje građana u zemlje Šengen zone. Naši razgovori sa EU o tom pitanju otežani su protestima opozicije zbog demarkacije granice sa Crnom Gorom", piše u Hotijevom autorkom tekstu.

On je dodao su evropska budućnost i ekonomski razvoj Kosova dovedeni u pitanje predstojećim izborima.

"Mi smo tek na početku ovog putovanja i potrebno je učiniti još mnogo toga za izgradnju naše moderne evropske države. To je moguće postići, ali zahteva aktivno liderstvo EU u regionu", rekao je Hoti.

Kandidat za premijera Kosova je rekao da i dalje ima "onih koji međunarodne odnose posmatraju u smislu sukoba", dodajući da je "instinkt" tih ljudi da "vuku Kosovo u prošlost".

"Potrebno je da sednemo sa susedima i da pronađemo mogućnosti da naredna generacija radi, trguje i putuje slobodno", naveo je Hoti.

On je izrazio uverenje da je budućnost za Kosovo pozitivna, da će evrointegracije pobediti izolaciju i da će nada da nadvlada strah.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.