Hodža planirao napad na SFRJ!?

Izvor: B92, 03.Mar.2013, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodža planirao napad na SFRJ!?

Zagreb -- Albanski komunistički vođa Enver Hodža planirao je napad na Jugoslaviju posle smrti Josipa Broza Tita, piše zagrebački "Jutarnji list".

Prema pisanju "Jutarnjeg", komunističke vođe Albanije, tada najzatvorenije evropske diktature, planirale su, na svojim tajnim sastancima krajem 70-ih i početkom 1980. godine, vojnu operaciju invazije na SFRJ, pod nazivom "Eksplozija" (alb. "Shperthimi").

Plan je bio da se, nakon smrti Josipa Broza Tita (kada bi, kako su očekivali, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počele unutrašnje klanovske borbe za vlast u Jugoslaviji), brzom akcijom albanske armije prisvoji Kosovo, ali i delovi Makedonije i Crne Gore gde albansko stanovništvo ima većinu.

To je, na osnovu albanskih i ruskih arhiva, zapisnika sa sednica Politbiroa Partije rada Albanije, kao i iznesenih sećanja tadašnjeg ministra obrane Velija Ljakaja, u svom najnovijem tekstu objavio ruski istoričar Artjom Ulunjan, inače stručnjak za komunistički pokret u 20. veku na Balkanu.

Naime, Ulunjan, član Instituta za opštu istoriju Ruske akademije nauke, je u januarskom broju Akademijinog časopisa “Slavjanovedenje”, objavio tekst “Tajna operacija ‘Eksplozija’: kako se Enver Hodža pripremao za ‘haos posle Tita’”.

Iako Ulunjan piše da su se i pre, sporadično i nedorečeno (uglavnom u intervjuima bivših albanskih komunističkih funkcionera) pojavljivale informacije o toj vojnoj operaciji, sada je iz dostupnih arhivskih izvora vidljivo da je albanski komunistički vođa Enver Hodža bio opsednut onim što će se dogoditi sa Jugoslavijom nakon Tita. Bio je uveren da će tamo nastati krvava borba za vlast između “proruskih” i “proameričkih” snaga.

Kako se navodi, Hodža je istovremeno bio u strahu za sopstveni režim, ali je grozničavo razmišljao kako iz cele situacije da izbuvuče najviše što može i, po mogućnosti, dobije Kosovo.

Enver Hodža, vođa autističnog komunističkog staljinističkog režima, poverio je svoj plan najužem partijskom rukovodstvu početkom decembra 1977. godine. To je bio početak ozbiljnih tajnih priprema albanskog vođstva za slučaj Titove smrti. Razmatrale su se sve opcije za moćnog suseda, čija je sena stalno plašila Hodžin režim.

Ulunjan kaže da je upravo Kosovo jedan od mogućih razloga zbog kojeg Albanija jedina nije potpisala završni akt helsinškog samita 1975. godine, na kojem su definisane granice posleratne Evrope.

Ulunjan navodi izveštaj ministra unutrašnjih poslova Kadrija Hazbijua iz novembra 1977. godine, u kojem se, “prvi i jedini put” u tako važnom dokumentu Hodžinog režima spominje “da vlada Albanije podržava ideju ujedinjena svih Albanaca”.

“Mi smo, kada su i koliko dopuštale okolnosti, svim silama podržavali Kosovare. I mi smo za to da se oni ujedine sa Albanijom jer bi to osiguralo nacionalno jedinstvo”, pisao je Hazbiju.

Hodža je tvrdio da “ne treba žaliti sredstva za Kosovo jer će se to kad-tad isplatiti u budućnosti”. Zato je 1978. godine u strukturi CK APR osnovan Biro međunarodne propagande, koji se nazivao Biro za Kosovo.

Kako nevolja nikad ne dolazi sama, osim oskudnih informacija o zdravstvenim tegobama “druga Tita” - od koga su zazirali u Albaniji još od 1946. kada im je drugarski nudio federaciju - na nesreću albanskih vođa, baš su se tada sukobili sa svojim jedinim saveznikom Kinom (nakon Maove smrti), pa su se nenadano našli u nebranom grožđu, u očekivanju ozbiljnih potresa u regionu koju, po njima, najavljuje Titov bolesnički krevet.

“Titova smrt pričiniće nam neviđene probleme”, govorio je Hodža svojim “drugovima” iz Politbiroa.

Albanija pravi ratne planove, ali se u isto vreme panično boji i napada na svoju teritoriju. Hodža je tokom inspekcije snaga na jugoslavenskoj granici 24. juna 1978, upozorio generale: “Mi smo na rubu rata”. Tada je tražio i izveštaje o spremnosti Albanije da se obrani od napada.

Generali su, međutim, upozorili Hodžu, kako je usled naglog prekida saradnje sa Kinom vojska ostala bez stručnjaka i potrebnih rezervnih delova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriven tajni plan Albanije za napad na SFRJ

Izvor: Mondo, 03.Mar.2013

Komunističke vođe Albanije, tada najzatvorenije evropske diktature, planirale su, na svojim tajnim sastancima krajem 70-ih i početkom 1980, vojnu operaciju "Shperthimi" (Eksplozija) protiv Jugoslavije, piše zagrebački "Jutarnji list"...Tom operacijom Albanija bi, nakon smrti Josipa Broza Tita kad...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.