Haos u Prištini: Policija uhapsila Albina Kurtija, privedeno 87 osoba

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Nov.2015, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Prištini: Policija uhapsila Albina Kurtija, privedeno 87 osoba

PRIŠTINA - Kosovska policijska služba saopštila je da je, nakon hapšenja jednog od vođa radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbina Kurtija, privedeno 87 osoba i da je u toku privođenje još nekoliko zbog pokušaja da spriječe policiju u sprovođenju izdatih naloga.

Policija pojašnjava da je više aktivista "Samoopredjeljenja" pokušalo da nasiljem i bacanjem tupih i tvrdih predmeta spriječi odvođenje Kurtija do policijske stanice, gdje će biti saslušan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
U sukobu sa demonstrantima dvojica pripadnika KPS-a su povrijeđena, kao i dva civila.

Samoopredjeljenje je i današnji protest, kao i ranije, organizovalo jer se protivi primeni briselskih sporazuma, a posebno formiranja Zajednice srpskih opština.

Kosovski parlament takođe već mjesecima blokiraju ispadima, bacanjem suzavca, takođe u istom cilju.

Policija je uhapsila još nekoliko lica koja su sa Kurtijem bila u sjedištu Pokreta, ali zasad nema preciznih informacija koliko je ukupno uhapšenih.

Kosovska policija je prethodno saopštila da je imala informaciju o tome da će Kurti učestvovati na protestu, ali da ga nije uhapsila, kako je ranije najavljivala, da bi se izbjegla da sitaucija eskalira.

"Imali smo informaciju u vezi sa učešćem na protestu osobe za kojom je izdat nalog za hapšenje, ali na osnovu procjene stanja i u cilju izbjegavanja eskalacije situacije, tokom protesta nismo preduzeli mere za njegovo hapšenje. Policija će te mjere preduzeti u skladu sa nalogom", navodi se u saopštenju.

Inače, pripadnici pokreta Samoopredjeljenje su putem društvene mreže Fejsbuk saopštili da je policija u potpunosti opkolila sjedište njihovog pokreta.

Oni su poručili: "Ulice su naše, a ne policijske".

U međuvremenu, jedna grupa aktivista Samoopredjeljenja je izašla iz sedišta tog pokreta i krenula u pravcu prištinske opštine, ali ih je u tome omela policija.

Policija pokušava da udalji pripadnike pokreta Samoopredjeljenja, koristeći pritom "biber sprej". Nekoliko pripadnika Samoopredeljenja je privedeno.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.