Handke srpskoj deci poklonio 307.000 evra

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2014, 06:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Handke srpskoj deci poklonio 307.000 evra

Dobitnik najvećeg međunarodnog pozorišnog priznanja za ovu godinu, austrijski pisac Peter Handke, poklonio je novčani deo nagrade od dva i po miliona norveških kruna (oko 307.000 evra) srpskoj deci na Kosovu s porukom da im se izgradi bazen.

Handke odbio da izađen na sporedni ulaz i pobegne od demonstranata

 

Handke je odbio preporuku organizatora u Oslu da uđe na sporedni ulaz Nacionalnog pozorište i sa crvenog tepiha suočio se sa primitivizmom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stotinak Muslimana i Albanaca koji su mu dobacivali da je fašista.

Tako je neposredno pred uručenje nagrade koja nosi ime norveškog dramskog pisca Henrika Ibzena, slavni pisac Handke mirno gledao u oči demonstrante razularene zbog njegove podrške Srbima u poslednjim ratovima na Balkanu, a podsećalo se i da je govorio na sahrani Slobodana Miloševića i da ga je posetio u Hagu.

 

Mržnja i laži

- Neka se sramote svi koji zloupotrebljavaju demokratiju da bi stvorili prostor za neznanje, mržnju, dvoličnost, laži, histeriju - rekao je Handke u Nacionalnom teatru.

Predsednik žirija Boje Berg Hansen tvrdi da Handkea namerno pogrešno shvataju.

- Demonstranti koriste svoje pravo da ne znaju ništa o njegovom stvaralaštvu i tako ga žigošu umesto da se upute u univerzum koji je stvorio - rekao je Berg Hansen.

Provala divljačke mržnje dopunjena je diplomatskim skandalom pošto su među demonstrantima bili i ambasador BiH u Oslu Emir Poljo i počasni konzul BiH Ivar Amundsen, koji je bio veoma agilan u organizaciji protesta.

Dostojanstveni Handke reagovao je samo rečima: "Neka im je Bog u pomoći."

 

Austrijskog pisca pod velikom statuom Henrika Ibzena podržalo je petoro Srba, ali njihovo prisustvo nije izazvalo odjek u norveškim medijima. Zato se štampa bacila na Handkea obrazloženjima da se optužuje da je bagatelisao srpske ratne zločine i da zbog toga ne zavređuje Ibzenovu nagradu.

 

I Handke smatra da nije naišao na dobar prijem, što je prenelo njegovo okruženje. Norveški mediji navode da je inicijativu za takav doček potekla iz bosanskih i albanskih krugova u Norveškoj.

  Mržnja prema slavnom piscu zbog podrške Srbima

 

Polemika se razvlači po norveškim medijima od proleća kada je odluka o nagradi saopštena. Ministarka kulture Turil Vidvej, od koje je traženo da povuče nagradu, smatrala je da ne treba da se uključi u debatu.

 

Predsednik žirija Per Boje Hansen rekao je da su očekivali da će nagrada da privuče pažnju, ali su iznenađeni agresivnošću.

 

Norveški izdavač Petera Handkea, Karl Uve Knausgord, i norveški dramatičar i dobitnik Ibzenove nagrade za 2010. Jon Fose, pružaju punu podršku Handkeu i kažu da ga vide kao budućeg dobitnika Nobelove nagradu.

 

Protest političara

Po prijemu nagrade u Oslu, u Nacionalnom pozorištu gde je pozdravljen aplauzom. Handke je otputovao u Šien, rodno mesto Henrika Ibzena. Tamo je govorio o Ibzenu. U znak protesta, tek je poneki lokalni političar odbio da prisustvuje.

 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.