Granatiranje srpskog o(p)stanka

Izvor: Vesti-online.com, 02.Dec.2015, 06:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granatiranje srpskog o(p)stanka

Svima je već očigledno da deo kosovske vlasti i opozicija već tri meseca udruženo igraju u Prištini predstavu "kako izbeći sud za ratne zločine OVK". Po poslednjim događajima jasno je i da su uspešno smislili i kako da Srbe ponovo obuku u odore dežurnih krivaca, i da im stave metu na čelo. Ovoga puta da bi prisilili Beograd da popusti u onome što je dogovoreno u Briselu.

Šaka Srba, njih oko 150 koji žive u selu Gojbulja na Kosovu je u strahu. Drugi put, u ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uveče, na jedinu prodavnicu u selu u kojoj se okupljaju, bačena je ručna granata. Srećom, nije eksplodirala. U većinski albanskom okruženju meštani tvrde da su često meta provokacija i napada, i da im je imovina uzurpirana. Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić oštro je ocenio da je incident "ozbiljan teroristički akt".

Ali, ni prvi ni poslednji put. Svi apeli i osude ispare u etru, jer Policija Kosova Srbe u Vučitrnu očigledno posmatra kao statističku grešku, i to vrlo neprijatnu.

- Oni koji su sinoć bacili bombu na Srbe u selu Gojbulja, koji su pokušali ubistvo meštana, nisu ništa drugo nego kukavice i kriminalci koji na ovaj način žele da uplaše Srbe i poruče im da nisu dobrodošli. Oni koji su bacili bombu su to učinili ohrabreni činjenicom da i prethodni zločini i ubistva nisu do kraja istraženi - rekao je Jevtić. On je istakao da odgovornost za atmosferu straha i haosa snose oni koji upiru prstom na jedan narod, okrivljujući ga za sve loše što se na Kosovu dešava i to bez ikakvih argumenata.

A Srbi u Vučitrnu samo su primer u nizu. U Bošnjačkoj mahali, u severnom delu Kosovske Mitrovice na više srpskih kuća ispisani su grafiti "ISIS", a redakcija "Vesti" dobila je i nekoliko poziva iz različitih delova Metohije. Srbi su javljali da su bili žrtve provokacija i da se osećaju tenzije.

Brisel i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu, oni sa još debljim platnim čekom - Euleks i Kfor, o ovom incidentima se ne oglašavaju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.