Gračanica: Pozorište mladih Geto postoji već 12 godina

Izvor: B92, 06.Feb.2016, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gračanica: Pozorište mladih Geto postoji već 12 godina

Pozorište mladih Geto više od 12 godina izvodi predstave za decu u najugroženijim srpskim enklavama na Kosovu.

Njihov rad je volonterski, a osnovni cilj da kroz umetnost utiču na psihofizički i kreativni razvoj dece.

Grupa srednjoškolaca formirala je pozorište Geto u pokušaju da mladi ljudi zaborave na stalne dnevno-političke događaje na Kosovu. Za 12 godina rada više od stotinu dece je nastupalo u predstavama ovog teatra.

Uz pomoć direktora Zorana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ristića, deca sama osmišljavaju i rade kostime i scenografiju.

“Mladi glumci teatra Geto su bez stalne pozorišne scene i veoma često bez prostorije za vežbanje. I pored tih problema, kada izvode predstave u srpskim mestima na Kosovu, sale škola i domova kulture pune su dece i odraslih”, izjavio je Zoran Ristić, direktor pozorišta Geto.

Malom pozorištu da opstane i radi pomaže opština Gračanica i pojedine institucije u Prištini.

“Više od 30 premijera i nagrade na festivalima najbolje oslikavaju rad ovog pozorišta koje trenutno ima više od 40 polaznika”, izjavio je Ivan Tomić, šef kancelarije za zajednice pri uredu premijera Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.