Gde su granice Kosova?

Izvor: Vesti-online.com, 21.Feb.2017, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde su granice Kosova?

Kosovo nije izgubilo 8.000 hektara svoje površine u procesu demarkacije sa Crnom Gorom, nalazi su preliminarnog izveštaja Državne komisije stručnjaka za merenje teritorije Kosova.

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači pozvao je na ujedinjenje i poručio je poslanicima da državne interese stave ispred ličnih ili pojedinačnih, kako bi se građanima Kosova ukinuo vizni režim sa Evropskom unijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
- Nezavisne komisije, domaće i strane, jasno su stavile do znanja da je demarkacija sa Crnom Gorom urađena ispravno i da se njome ne ugrožava teritorija Kosova ni za jedan metar - rekao je Tači.

Državna komisija stručnjaka za merenje teritorije Kosova potvrdila je da je površina Kosova ista kao što je bila i do sada, a iznosi 10.906 kilometara kvadratnih. Potvrđeno je i da sporni Čakor ne pripada Kosovu.

Ova komisija je osnovana odlukom vlade Kosova u decembru, kako bi se utvrdilo da li Kosovo Sporazumom o demarkaciji sa Crnom Gorom gubi teritoriju, kako tvrdi opozicija.

Ratifikacija ovog sporazuma jedan je od poslednjih uslova Evropske unije za ukidanje viznog režima Kosovu.

Aljbuljena Hadžiu, poslanica pokreta Samoopredeljenje, suprotstavila se nalazima Komisije i potvrdila da Čakor pripada Crnoj Gori. Poručila je da će se vlast, ukoliko ponovo pokuša da ovo pitanje iznese pred Skupštinu, suočiti sa oštrim protivljenjem opozicije.

- Snažno ćemo se usprotiviti njihovoj želji da poklone teritoriju, kako u skupštini, tako i van nje - kazala je Hadžiu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.