Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Mar.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G. Radovanović: Umetnička istina o savremenom Kosovu

Reditelj i scenarista filma "Enklava" Goran Radovanović izjavio je danas Tanjugu da je njegov motiv za rad na ovom filmu bio da "kaže jednu našu umetničku istinu o savremenom Kosovu i Metohiji".

Ova upečatljiva i potresna drama biće premijerno prikazana sutra uveče u Sava centru, u nacionalnoj takmičarskoj selekciji 43. Festa.

Film obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu i živi sasvim izolovano u enklavama, a u fokusu priče su decai odnos oca >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i sina.

"Želeli smo da zabeležimo nešto i za nas i za buduuće generacije, da napravimo jedan dobar umetnički film sa tom možda najvećom dramom u savremenoj Evropi, dramom života jednog naroda, jedne zajednice - Srba u getu", rekao je autor.

"Enklava" će posle Festa biti i u redovnoj bioskopskoj distribuciji. Radovanović smatra da će ovaj ozbiljni i uznemirujući film na značajnu, ali u javnosti potiskivanu temu, naći svoju publiku.

"Moja publika su svi oni dobronamerni ljudi koji su došli nepozvani, spontano na sahranu patrijarha Pavla, a bilo ih je više od milion. Računam na tu čestitu, siromašnu Srbiju, koja želi da komunicira, koja ima ljubavi i želi da živi u nadi", rekao je on.

Međutim, kako je dodao, "treba medijski dopreti do gledalaca, dati mogućnost ljudima, ponuditi im pravu informaciju o filmu".

"Enklava" je produkciono dugo nastajala, sa dosta finansijskih i organizacionih teškoća, ali je Radovanoviću ceo projekat ipak doneo veliku satisfakciju.

"Svaki reditelj kada radi film, što je inače jedno od najtežih zanimanja na svetu, oseća adrenalin. Vas hrane glumci, dobra scena, dobra kamera i stalno ste u nekoj ideji fronta, rata, bitke koju dobijate i nešto osvajate.

"Tako da praktičcno svaki dan snimanja kada je uspešan, kad ga završite, a ja ipak isterem uvek ono što želim, doprinosi da sledeći dan počinjete sa jednim strašno dobrim osećanjem da ste uradili nešto što je značajno i to osećanje van ne dozvoljava da padate, nego da idete dalje i u kvalitetu, da budete snažni", izjavio je on.

Glavnu ulogu igra dečak sa Kosova Filip Šubarić, uz Nebojšu Glogovca (otac), Anicu Dobru (tetka), Miodraga Krivokapića (sveštenik), Nenada Jezdića, Gorana Radakovića i drugih glumaca.

Likove tri albanska dečaka iz susednog sela igraju dečaci sa Kosova - Denis Murić, Nenad Stanojkovcih i Milan Sekulić.

Domaći producent "Nama film" (Jesenka Jasinger) dobio je podršku srpskih filmskih i državnih institucija, kao i značajnih međunarodnih fondova (iz Evrope i Nemačke), pa je i deo ekipe iz inostranstva.

Direktor fotografije bio je Aksel Šnepat. Muziku potpisuje čuvena grčka kompozitorka Eleni Karaindru, scenografiju Vladislav Lašić, a montažer je Andrija Zafranović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Enklava, film o Kosovu za "siromašne i čestite Srbe"

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2015

Reditelj i scenarista filma "Enklava" Goran Radovanović rekao je da je njegov motiv za rad na ovom filmu bio da "kaže jednu našu umetničku istinu o savremenom Kosovu i Metohiji". Ova upečatljiva i potresna drama biće premijerno prikazana u sredu uveče u Sava centru, u nacionalnoj takmičarskoj...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.