Fridman: Prekrajanje granica počelo u SFRJ

Izvor: RTS, 20.Dec.2014, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fridman: Prekrajanje granica počelo u SFRJ

Šef privatne obaveštajne agencije "Stratfor" Džordž Fridman ocenjuje da je do promene granica u Evropi posle Hladnog rata došlo prvo u bivšoj Jugoslaviji, što je kulminiralo u slučaju Kosova.

Džordž Fridman je u razgovoru za ruski dnevnik Komersant naglasio da Rusija nije odgovorna za prvo prekrajanje granica silom posle Drugog svetskog rata u Evropi, prenosi Tanjug.

Tokom Hladnog rata, naveo je Fridman, granice u Evropi bile su utvrđene, što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je značilo da će njihova promena značiti destabilizaciju 

"Kada je okončan Hladni rat, počelo je prekrajanje granica Jugoslavije, a kasnije su granice menjane na Kavkazu", objasnio je Fridman.

Naveo je da je situacija u Ukrajini odgovor SAD na ponašanje Rusije prema Siriji "jer su Rusi pokazali Amerikancima da mogu da utiču na procese na Bliskom istoku".

"Ukrajinska kriza je povezana sa procesima u Evropi i krizi same Evrope. Donedavno niko nije verovao da će škotsko pitanje u Velikoj Britaniji biti aktuelno. Ukrajinska situacija se uklapa u centrifugalne tendencije u Evropi", smatra Fridman.

Prema njegovim rečima, interes SAD je da u Kijevu bude prozapadna vlada preko koje bi ojačale uticaj na postsovjetskom prostoru i zaustavile ekspanziju Rusije.

Fridman ističe da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Nemačke, jer ukoliko bi došlo do njega – to bi značilo udruživanje nemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.