EUA overila 73 diplome sa Kosova

Izvor: Kurir, 27.Jun.2012, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EUA overila 73 diplome sa Kosova

BRISEL - Evropska unverzitetska asocijacija (EUA) overila je danas 73 diplome sa Kosova u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine postignutom u dijalogu.

Posrednik u tom dijalogu Robert Kuper pozdravio je priznavanje diploma i ocenio da "to poboljšava život građana, a istovremeno srpsku praksu približava evropskim normama".

"Time se ispunjavaju dva od postavljenih ciljeva zbog kojih je uspostavljen dijalog, mada na skroman način", saopštio je Kuper.

On je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << naveo da će tim mladim ljudima biti omogućeno da koriste diplome za nastavak studija ili za traženje posla u Srbiji ili drugde u Evropi.

Za diplome sa Kosova zadužena je komisija akademskih stručnjaka EUA, koja je utvrdila da su ovlašćene institucije korektno i u skladu sa najboljom evropskom praksom izdale diplome.

Te diplome biće u Srbiji tretirane kao i diplome izdate drugde izvan zemlje. To znači da će diplomci koji žele da nastave studije ili da se zaposle u Srbiji moći da diplomu sa sertifikatom EUA podnesu univerzitetu koji izaberu. Univerzitet će im potom izdati potvrdu o prijemu.

Sa tom potvrdom diplomci mogu da učestvuju u akademskim programima ili da konkurišu za posao u državnoj administraciji.

Sporazum o univerzitetskim diplomama timovi Beograda i Prištine postigli su u julu 2011. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.