Dosta je bilo o glasovima s Kosova: Koza će čuvati kupus

Izvor: N1 televizija, 23.Mar.2017, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dosta je bilo" o glasovima s Kosova: Koza će čuvati kupus

Pokret "Dosta je bilo" ocenio je da aktuelni premijer i predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić planira da fiktivnim glasovima sa Kosova i Metohije ostvari pobedu već u prvom krugu.

U saopštenju "Dosta je bilo" navodi se da je Vučić procenio da mu za pobedu u prvom krugu nedostaje oko 60.000 glasova i da je zbog toga na sinoćnoj sednici Republičke izborne komisije pribegao, kako se navodi, "starom dobrom Miloševićevom metodu - obezbeđivanju fiktivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << glasova sa Kosova i Metohije".

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je noćas, dva sata posle ponoći, Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Srbije 2. aprila na Kosovu i Metohiji, za koje je procenjeno da bez podrške Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ne mogu biti bezbedno sprovedeni.

"Uputstvo predviđa da se, po zatvaranju birališta, džakovi sa glasačkim listićima transportuju van južne pokrajne i da se prebrojavanje glasova i utvrđivanje reuzltata obavlja u Vranju i Raškoj. Koza će, dakle, čuvati kupus, kao i na prethodnim izborima", navodi u saopštenju Dosta je bilo.

Taj pokret ukazao je i da će biračke odbore na Kosovu činiti svega tri člana koje će moći da predlože isključivo parlamentarne stranke, dok ostali kandidati neće moći da predlože članove biračkog odbora u proširenom sastavu kao što je to moguće u svim drugim opštinama i gradovima u Srbiji.

Pokret smatra i da je loše to što će zapisnici sa biračkih mesta biti dostupni tek po isteku roka za prigovor, odnosno što će i glasači i predsednički kandidati biti onemogućeni da u roku od 24 časa ulože prigovor i izjave žalbu sudu.

"Izbori na Kosovu i Metohiji će se, na ovaj način, održavati potpuno drugačije nego u ostatku Srbije, što je protivustavno i protivzakonito, i o čemu se Ustavni sud već dva puta negativno odredio, posle izbora 2014. i 2016. godine. To 'legalistima' u SNS koaliciji očigledno ne smeta", dodaje se.

Pokret "Dosta je bilo" je najavio da će u saradnji sa ostalim opozicionim strankama i kandidatima koji imaju svoje predstavnike u RIK-u koristiti sva redovna pravna sredstva i da će zahtevati od nadležnih sudova da Uputstvo RIK-a hitno bude stavljeno van snage.

"U Srbiji jednom treba da prestane krađa izbora preko fiktivnih glasova sa Kosova i Metohije. To je radio Milošević, sa čuvenih 114 odsto izlaznosti, to je na prošlim izborima radio i Vučić sa zapisnikom u kom kandidat za poslanika ni sam za sebe nije glasao!", navodi pokret "Dosta je bilo".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.