Đurić: Sutra sednica Vlade o novim uslovima iz Prištine

Izvor: RTS, 27.Okt.2016, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Sutra sednica Vlade o novim uslovima iz Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će sutra biti održana sednica Vlade Srbije u vezi sa novim uslovima iz Prištine.
Marko Đurić je rekao da je obavestio premijera Aleksandra Vučića o novim uslovima koje je za nastavak dijaloga postavila Priština i najavio da će sutra biti održana sednica Vlade Srbije, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje će se Vlada izjasniti o ovom izuzetno važnom pitanju.

"Ako Priština smatra da treba da se razgovara putem uslova i ultimatuma i na druge načine sa kojima se sa Srbijom ne razgovara, i ako zaista nije spremna da na drugi način razgovara, i ako onim što su naveli uslovljavaju nastavak dijaloga, onda to znači da oni odustaju od dijaloga i da neće biti dijaloga", rekao je Đurić.
Situacija je, u svakom slučaju, veoma ozbiljna i javnost će biti informisana o daljim koracima, rekao je Đurić u telefonskoj izjavi iz Londona, u kom je imao niz sastanaka u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova i održao predavanje na Londonskoj školi ekonomije. 
Kako se navodi na portalu Koha, kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je dostavila parlamentarnoj komisiji dokument koji je predat u Briselu, a koji sadrži četiri ključne tačke ili uslova Prištine za nastavak razgovora sa Beogradom.
To su, kako se navodi, "uspostavljanje granice između Kosova i Srbije, poštovanje susedstva, nemešanje i prestanak intervenisanja Srbije na Kosovu i saradnja na poljima od interesa za obe države".
Kao uslovi se potom navode i "ratna odšteta i garancije Evropske unije da će Srbija priznati Kosovo, uz uslovljavanje ulaska Srbije u EU, onemogućavanje Beograda da spreči učlanjivanje Kosova u različite međunarodne organizacije, uključujući UN, sportske i kulturne organizacije, i na kraju uklanjanje Kosova iz Ustava Srbije".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Srbije danas o ultimatumima iz Prištine

Izvor: Blic, 27.Okt.2016

Sednica Vlade Srbije biće održana danas, a kako je u izjavi Tanjugu najavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić, vlada će se izjasniti o novim uslovima koje je Priština postavila za nastavak dijaloga...- Ako Pristina smatra da treba da se razgovara putem uslova i ultimatuma i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.