Divljaštvo na Veliku Gospojinu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2016, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divljaštvo na Veliku Gospojinu

Srbima sa Kosova u nedelju su uskraćene verske slobode. Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke sprečeno je da poseti rodno mesto i prisustvuje liturgiji na Veliku Gospojinu, na temeljima razrušene crkve Bogorodice Odigitrije.

Posetu je sprečio protest lokalnih Albanaca koji su danima najavljivali. U nedelju je njih oko 400 blokiralo put kako Srbi ne mogli da prođu.

Nakon četiri sata čekanja, raseljeni, među kojima je bilo i staraca >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i dece, morali su nazad. Da nadležni organi urade svoj posao na vreme, i spreče ovakve epiloge, nije mnogo pomogla ni činjenica da je u jednom od autobusa bio i ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić. Drugi ministar u toj istoj vladi (finansija i bivši zamenik gradonačelnika Prištine) Abdulah Hoti podržao je proteste.

- Ne možemo da ostvarimo pravo na verske slobode. Mi nemamo pravo da obiđemo naše crkve. U autobusu su starije osobe, starije od 80 godina, imamo i decu koja su došla da posete domove svojih roditelja, grobove svojih dedova, i crkvu u kojoj su kršteni. Ovo nas dočekuje unazad nekoliko puta i sada opet - rezignirano kaže za "Vesti" Milan Mihajlović, koji je organizovao dolazak raseljenih Srba.

Da bi stigli do crkve, kolona sa Srbima je trebalo da prođe kroz centar Mušutiša gde se od ranih jutarnjih sati sakupila grupa, noseći zastave Albanije i uzvikivajući "UČK"! Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije (ROSU) pokušali su privođenjem, suzavcem i palicama da ih pomere, ali bi svaki put uzvratili flašama i kamenicama. U jednom trenutku je oslobođen put kroz Mušutište, ali se demonstranti ni tada nisu razišli. Uhapšene su 22 osobe, a povređena dvojica policajaca. Srbima je rečeno da moraju da se vrate.

Ministar Dalibor Jevtić ocenio je da na ovaj način šalje poruka da Srbi nisu dobrodošli.

- Ponavlja nam se Đakovica, neko koristi isti recept da bi na taj način poslao poruku da Srbi nisu dobrodošli. U srcu Evrope, u 21. veku, ne dozvoliti ljudima da se slobodno kreću i da mi komentarišemo kako je policija uradila svoj posao... Trebalo bi da sistem radi svoj posao i ne dozvoli ovakve stvari - rekao je Jevtić.

Od međunarodnih zvaničnika na Kosovu, reagovao je samo ambasador SAD Greg Delavi koji je rekao da "oštro osuđuje upotrebu nasilja protiv policije."

- Kosovo treba da bude bezbedno za sve da praktikuju svoju veroispovest - napisao je on, ne postavljajući pitanje zašto policija nije uradila ništa da spreči nasilne proteste.

Albanci iz Mušutišta, putem društvenih mreža, danima su pozivali sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da svojim prisustvom spreče dolazak Srba.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić saopštio je da "izliv ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu u Mušutištu svedoči koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji zapaljiva i koliko je naša južna pokrajina daleko od izgradnje multietničkog demokratskog društva". On je podsetio da je bilbord koji su "pre nekoliko dana postavili albanski ekstremisti bio javni poziv na današnje izlivanje mržnje prema Srbima".

- Da su nadležni organi pravovremeno reagovali, ne bismo bili svedoci scena koje podsećaju na one iz martovskog pogroma 2004. godine - kazao je Đurić.

Raseljeni Srbi s područja Suve Reke su očajni. Kažu, prevalili su 1.000 kilometara, a zaustavljeni na ulazu u rodno mesto.

- Stvarno ne znamo razlog. Ne interesuje nas ni ko je zadužen za ostvarivanje prava na versku slobodu na Kosovu, već da dođemo do crkve, da se poklonimo ikonama. Mi dolazimo ovde jer znamo da nikome ništa nažao nismo učinili. Iz medija smo čuli da kažu da smo napravili zlodela. Pa za to su valjda zadužene nadležne institucije i evo, pozivam ih sada da reaguju. Mi ćemo biti uporni, a svi koji nas optužuju, moraće da dokažu sudu. Ne sporimo čak da imaju pravo na proteste, ali ne na nasilne - kaže Mihajlović.

Nakon što su se razbuktali protesti u Mušutištu, ista osoba koja poziva na proteste Samoopredeljenja u Đakovici je putem društvenih mreža pozvala na okupljanje ispred crkve u kojoj su se nalazili raseljeni Srbi. Srećom, Srbi su iz Đakovice, sa kojima se u autobusu nalazio šef poslaničke grupe Srpske liste, Slavko Simić, otišli bez problema. Manja grupa demonstranata je pokušala da presretne vozilo u kome se nalazio pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev. Policija Kosova je privela dvojicu demonstranata.

On podseća da je Mušutištu pre 1999. godine živelo 1.070 Srba, a nakon toga ostalo 17. Danas nema nijednog.

- Među njima je bila i četvorogodišnja devojčica, a mi danas ne znamo gde su. Vode se kao kidnapovani i nestali. Žrtve su žrtve. I sa jedne, i sa druge strane. Žrtvama u Mušutištu se niko nije pozabavio. Takođe, kompletna imovina Srba je uzurpirana, i kuće i okućnice. Ali svi želimo da se vratimo - dodaje Mihajlović, ističući da "Srbima nije dozvoljen povratak u Mušutište već 17 godina".

Raseljeni Srbi su u manastiru Zočište kod Orahovca presekli slavski kolač.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.