Izvor: Politika, 03.Jul.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca s Kosova i Metohije u Beogradu: Mnogo se razlikuje život ovde i tamo

BEOGRAD – Srpskoj deci na Kosovu i Metohiji uskraćeno je mnogo toga a uslove u kojima žive veoma je teško i opisati, kaže predsednik opštine Klokot Srećko Spasić koji je doveo mališane iz Klokota i Vitine da posete Beograd.

U izjavi Tanjugu on je rekao da deci ova poseta mnogo znači jer je većina prvi put u glavnom gradu Srbije.

Vladi Srbije je zahvalio na bezgraničnoj podršci Srbima na Kosovu i na svemu što čini da im omogući bolji život, dodao da vlada treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da nastavi da vodi brigu o srpskoj deci i celom Kosovu i Metohiji, kako bi ostala na svojim ognjištima, a zatim poručio: „Biće budućnosti, izdržaćemo sve nedaće.

On se posebno zahvalio članovima Gradskog Veća Miri Milutinović, Tanji Popović i Goranu Vesiću što su omogućili deci da borave u Beogradu i da osete slobodu koja im nedostaje na Kosovu i Metohiji.

Nastavnica Zorica Marinković iz Osnovne škole „Marko Rajković” u Vrbovcu u opštini Vitina rekla je da su tek dolaskom u Beograd mogli da vide kolika je razlika u uslovima života.

„Naša deca su suočena sa ograničenjima u mnogim oblastima života. Ne mogu slobodno da se kreću, ograničeni su u igri, druženju. Mnogo se razlikuje život dece kod nas i u centralnoj Srbiji”, rekla Marinković i dodala da su deca pod velikim utiskom tokom posete i da će sigurno još dugo pričati o tome.

Mališani iz Klokota i Vitine oduševljeni su glavnim gradom Srbije.

Mihajlo Kostić iz Vitine kaže da je njemu i njegovim vršnjacima dolazak u Beograd značio puno, jer su mnogi prvi put u glavnom gradu, da im je drago što su upoznali premijera, ali se požalio na teške uslove života na KiM, jer, kako je rekao, ne mogu slobodno da šetaju, plaše se da pričamo srpski jezik”, preneo je deo teškoća sa kojima se suočavaju srpska deca.

I Andrijana Cvetković iz Grnčara izrazila je zadovoljstvo što je imala prilike da vidi Beograd u kojem do sada nije bila, kao i Anja Spasić iz Klokota, koja je kazala da je ovo prilika da nauče nešto o svojoj zemlji.

Stefan Vujić iz Vrbovca rekao je da je poseta prilika i da građani u Beogradu saznaju da i dalje ima srpske dece na Kosovu i Metohiji, a posebno je, kaže, zadovoljan što je „imao priliku da vidi premijera Aleksandra Vučića”.

Srpski premijer razgovarao je danas sa decom sa Kosova i Metohije izrazivši zadovoljstvo što su došli u Beograd, pitao ih je šta bi želeli još da vide, a velika većina se izjasnila za dva najveća stadiona u Beogradu.

Premijer je zato pozvao čelnike Crvene Zvezde i Partizana i zamolio ih da decu provedu kroz stadione, a mališanima je predao i poklone koje je lično obezbedio za njih.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.