Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Mar.2015, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čolaku: Svi znaju da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja

Kosovski ministar evrointegracija Bekim Čolaku izjavio je da se srpsko priznanje nezavisnosti Kosova podrazumeva i da to jasno pokazuju dogovori postignuti u Briselu, kao i da Beograd zna da Asocijacja (Zajednica) srpskih opština neće imati izvršna olašćenja.

"Nigde ne piše da će asocijacija imati izvršna ovlašćenja. Zato, tako nešto može biti samo želja ili obična unutarpolitička izjava srpskih zvaničnika. Međutim, i oni vrlo dobro znaju da Asocijacija neće imati izvršna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << ili zakonodavna ovlašćenja, jer bi se

pretvorila u monstrum telo koje bi manje ili više ličilo na Republiku Srpsku", rekao je Čolaku.

Čolaku je dodao da se tako nešto neće dogoditi, jer je neprihvatljivo za Kosovo i iznad svega za posrednike EU i međunarodne faktore.

On je dodao da Kosovo, kada je reč o Asocijaciji (Zajednici) srpskih opština, neće prihvatiti ništa više od dogovorenog u Briselu.

"To (priznanje nezavisnosti Kosova) se eksplicitno ne spominje, ali se podrazumeva po prirodi razgovora i sporazuma postignutih u Briselu", izjavio je Čolaku za albanski program nemačkog radija Dojče Vele.

Kosovski ministar je rekao da je najveći deo do sada porazuma ispunjen.

"Zastoja u primeni sporazuma ima i sa naše ali više sa srpske strane, posebno u rasformiranju ilegalnih i paralelnih struktura Srbije na Kosovu. Posebno bezbednosnih. Međutim i u toj oblasti su postignuti veliki rezultati. Većina tih struktura je rasformirana. To nisu laki procesi, međutim puna primena sporazuma iz Brisela nema alternativu", kazao je Čolaku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Kosovo nije nezavisno jer o svemu mora da pita druge

Izvor: Beta, 29.Mar.2015

KOSOVSKA MITROVICA, 29. marta 2015. (Beta) - Nisu tačni navodi kosovskog ministra evrointegracija Bekima Čolakua da se srpsko priznanje nezavisnosti Kosova podrazumeva, izjavio je u nedelju Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije..."Država Srbija neće...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.