Bez posla i prihoda ostaće 218 pripadnika Civilne zaštite

Izvor: KMnovine.com, 29.Maj.2015, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez posla i prihoda ostaće 218 pripadnika Civilne zaštite

Briselskim sporazumom između vlade Srbije i tzv. "Kosova" je predviđeno da u tzv. "kosovske institucije" do septembra budu uključena 483 pripadnika Civilne zaštite, dok će 218 ostati bez zaposlenja i prihoda, rečeno je juče u Beogradu na skupu o bezbednosnim aspektima sprovođenja Briselskog sporazuma.


   
Civilna zaštita na terenu. Foto: KM Novine    
Po istraživanju koje je sproveo Beogradski centar za >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << bezbednosnu politiku tokom februara i marta, jedinice Civilne zaštite na Kosovu imaju 751 pripadnika.

"Sporazum predviđa integraciju 483 pripadnika jedinice Civilne zaštite u različite kosovske institucije. Plus dodatnih 50 pozicija za koje će plate biti obezbeđene iz fondova za nepredviđene situacije tokom naredne tri godine", rekla je istraživačica tog centra Isidora Stakić i dodala da status 218 pripadnika te službe nije rešen.

Ona je istakla da se to odnosi na sever Kosova, dok pripadnici Civilne zaštite južno od Ibra nisu uključeni u proces integracije koja bi, kako je istakla, trebalo da se završi do 1. septembra.

Predstavnik zaposlenih u policijskoj upravi Kosovske Mitrovice, Rajko Šekularac rekao je da je od oko 1.000 pripadnika MUP Srbije, 287 integrisano u Kosovsku policiju.

"Proces integracije policije je obavljen samo delimično. Kosovske institucije nisu poštovale Briselski sporazum", rekao je Šekularac, navodeći da više od 150 policajaca na severu Kosova nije integrisano, i da ima diskriminacije pripadnika MUP Srbije južno od Ibra.

Po njegovoj oceni, integrisanje srpskih policajaca u Kosovsku policiju nije donelo veću bezbednost i poverenje.

"Građani sa severa imaju negativan stav prema kosovskim institucijama. Oni su očekivali da će imati oslonac u policiji, ali je poverenje malo", rekao je Šekularac.


(Akter.co.rs)
Pripremile:KM Novine


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.