Asp: Ne nametati rešenja u političkom dijalogu o Kosovu

Izvor: Blic, 21.Jul.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asp: Ne nametati rešenja u političkom dijalogu o Kosovu

Ambasador Švedske u Beogradu Kristen Asp izjavio je danas da politički dijalog Beograda i Prištine, koji bi trebalo da teče uporedo sa tehničkim dijalogom, mora otpočeti bez nametanja tema i unapred definisanog cilja koji bi odredila međunarodna zajednica. Priština

"Strane u dijalogu: Beograd, predstavnici sa severa Kosova i Priština, moraju da definišu šta bi trebalo da bude konačan rezultat dijaloga. Ne bi bilo konstruktivno kada bi medjunarodna zajednica bilo šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nametala učesnicima u dijalogu", izjavio švedski ambasador.

Upitan da li, i pored toga što je Švedska priznala nezavisnost Kosova, ostavlja mogućnost da se u okviru političkog dijaloga povedu i razgovori o statusu, Asp je rekao da je važno da se dijalog otvori i da strane u dijalogu definišu šta treba da reše kako bi imale dobrosusedske odnose i olakšale život građana na Kosovu i u Srbiji.

"Nadam se da će nova vlada biti konstruktivan pregovarač i mislim da je predsednik Nikolić poslao pozitivne signale da želi da se nastavi tehnički dijalog i signale o potrebi šireg političkog dijaloga na višem nivou. Važno je da EU i međunarodna zajednica ne nameće planove pre nego što razgovori uopšte započnu", rekao je Asp agenciji Tanjug.

"Naš cilj treba da bude olakšavanje života ljudi i normalizacija odnosa, ali to ne znači da će iko zatražiti od Srbije da prizna Kosovo. Sve što tražimo je normalizacija", rekao je ambasador Švedske.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.