Apelacioni sud otvara glavni pretres za sudiju Jakšića

Izvor: RTS, 04.Sep.2015, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apelacioni sud otvara glavni pretres za sudiju Jakšića

Apelacioni sud u Beogradu odlučio je da sam održi glavni pretres i izvede ključne dokaze u drugostepenom postupku protiv člana Visokog saveta sudstva sudije Blagoja Jakšića i drugih okrivljenih, nakon čega će doneti pravosnažnu presudu u tom slučaju.
Jakšić i Dragan Gavrilović, Milorad Laketić i Ljubomir Biševac zimus su po drugi put oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza da su zloupotrebom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << položaja, prodajući poslovni prostor u Kosovskoj Mitrovici, protivpravno stekli 20 miliona dinara.

Drugostepeno suđenje (glavni pretres) zakazano je za 30. oktobar rekla je Tanjugu portparol suda Mirjana Piljić.
Početkom jula održana je javna sednica Apelacionog suda po žalbi tužilaštva za organizovani kriminal na tu presudu.
Nakon većanja, Apelacioni sud je odlučio da sam izvede ključne dokaze i donese pravosnažnu odluku.
Taj sud je prvostepenu oslobađajuću presudu Specijalnog suda u Beogradu već jednom ukidao, pa je sada u obavezi da izrekne pravosnažnu presudu.
Biševac i direktor DTP "Luh" iz Kosovske Mitrovice i Milorad Laketić terete da su zaključili fiktivni ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora, a Jakšiću se na teret stavlja da je kao predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige tog suda izvrši overa tog fiktivnog govora.
Referenti overe u sudu Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović su optuženi da su Jakšićev njegov nalog izvršili.
Biševac je potom, prema optužnici pomenuti prostor prodao Univerzitetu u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za kupoprodajnu cenu od oko 20 miliona dinara i tako pribavio imovinsku orist u tom iznosu, i naneo štetu DTP "Luh".
Jakšić je bio uhapšen 23. seprembra 2011. godine i pet i po meseci je proveo u pritvoru do odluke suda da mu dozvoli odbranu sa slobode uz jemstvo od 80.000 evra.
On je do hapšenja radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu, a u Visoki savet sudstva izabran je u martu 2010. godine na neposrednim sudijskim izborima.
Jakšić je u tom telu bio zadužen za postupanje po pritužbama neizabranih sudija - koji nisu prošli reizbor 2009. godine.
Nakon pokretanja postupka, Visoki savet je odlučio da nema uslova za njegovo razrešenje sa sudijske funkcije, kao ni iz tog tela.
Na sajtu VSS u Jakšićevoj biografiji, pored ostalog, se navodi da je 2006. godine bio izabran za najboljeg sudiju Prvog Opštinskog suda u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.