Alpi: Drvoseča i čobanin videli pad

Izvor: B92, 27.Mar.2015, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpi: Drvoseča i čobanin videli pad

Arno Gujon, predsednik francuske NVO „Solidarnost za Kosovo” za „Politiku” kaže da spasioci prilaze helikopterom svakom delu olupine posebno.

„'Avion je upravo pao tu, udario je u planinu', rekao nam je uplašeni komšija tog jutra, samo nekoliko minuta posle eksplozije, pokazujući rukom na Alpe koji se podižu praktično odmah iza grada. Svi smo bili u šoku, pratili smo vesti na televiziji, spasilačke ekipe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odmah su iz Grenobla krenule da pretražuju teren”, navodi Gujon

Gujon, koji inače živi u Srbiji, poslednjih dana boravi u rodnom Grenoblu, udaljenom stotinak kilometara od mesta na kojem se desila tragedija

„Čim se izgubio kontakt sa nemačkim avionom, u 10.35 časova, poleteo je vojni mlazni avion „miraž 3” iz baze u Marselju kako bi presreo letelicu. Takva je procedura, jer je primećeno da putnički avion pada, a niko se nije javljao iz letelice kontroli letenja. Vojni pilot je prvi primetio ostatke „erbasa”. Vrh planine u koji je vazduhoplov udario visok je oko 3.500 metara, a čim je potvrđeno da je došlo do tragedije, tamo je upućen helikopter sa spasiocima. Vojnu letelicu koja je pretraživala nebo videli su žitelji Grenobla, a avion nemačke kompanije neposredno pre pada uočila su samo dva Francuza – čobanin na obližnjoj planini i drvoseča koji je sekao drva u blizini“, priča Gujon.

Grenobl se, prema Gujonovim rečima, nalazi „tri brda” od mesta udesa i mnogi žitelji su priskočili u pomoć, ali nažalost nisu imali koga da spasu.

„Prva vest koja je do nas stigla odmah posle nesreće bila je da nema preživelih. Potraga za delovima aviona i unesrećenima je izuzetno teška zbog nepristupačnosti terena. Odlično poznajem taj deo Alpa, tu sam često planinario i skijao se: delovi tog predela su potpuno neprohodni, a litice su prekrivene kamenjem koje se truni i pomera pri najmanjem dodiru. Odroni i lavine su tu česti i to otežava potragu, baš kao i jak vetar koji je duvao u utorak i sredu“ ističe on.

Tokom jučerašnjeg prepodneva pronađeni su posmrtni ostaci nekih od žrtava nesreće, ali tek posle DNK analize biće identifikovani i predati porodicama.

„Nad Grenoblom neprestano lete helikopteri, jer samo pomoću njih može da se stigne do litica na kojima su ostaci „erbasa”. Hodanje po terenu je nemoguće zbog odrona, pa se helikopterima nadleće cela regija i kada se ugledaju ostaci, letelica se primakne koliko sme, a zatim se spasioci spuštaju uz pomoć žice i prikupljaju ostatke. Sve što se nađe stavlja se u džakove i na posebnim daskama spušta do mesta gde helikopter može da se približi kako bi ih preuzeo. Žandarmi koji pretražuju mesto nesreće prikupljaju i stvari poginulih koji će posle provere u posebnoj laboratoriji takođe biti date porodicama“, rekao je Gujon.

Na mestu nesreće nalaze se samo državne spasilačke ekipe, a ulazak u selo Seunes les Alpes, udaljeno desetak kilometara od mesta tragedije, dozvoljen je isključivo državnim organima, porodicama žrtava i novinarskim ekipama, objašnjava naš sagovornik. Porodice stradalih su tu već tri dana i ostaće sve dok se ne pronađu posmrtni ostaci njihovih najbližih, a meštani su im obezbedili smeštaj i hranu.

„Pretraga terena se nastavlja, praktično počinje sa izlaskom Sunca i traje do večernjih časova, odnosno dok se vidi, jer nije bezbedno da helikopteri lete noću. Zato kada padne mrak potraga se obustavlja, a pet žandarma ostaju na terenu i obezbeđuju ga tokom noći“ navodi Gujon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.