Albanci u strahu od podele Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 07.Maj.2015, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci u strahu od podele Kosova

Albanci strahuju da bi formiranje Zajednice srpskih opština na KiM značilo autonomiju sa ogromnim ovlašćenjima za Srbe na severu, pa i podelu Pokrajine.

Analitičari smatraju da takva ovlašćenja nema aktuelna Asocijacija kosovskih opština, piše prištinska Kosova Sot.

Analitičar Blerim Burjani kaže da "sever i sporazum iz Kumanova mogu da imaju nešto zajedničkog jer sever nije bio slučajnost.

- Sumnjam da je jedan tajni segmenat o toj zajednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uključen u Kumanovski sporazum iz 1999. jer se do danas ništa ne zna o Statutu ZSO ni njegovoj finalnoj pravnoj verziji - rekao je on.

Srbija, smatra on, želi avansirani status za ZSO dok ideja Srba je da preko ZSO očuvaju fizičku prisutnost na Kosovu.

List prenosi izjavu predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara koji je rekao da EU ne želi Republiku Srpsku na severu Kosova jer bi to moglo da odvede do stvaranja unutrašnjih problema u funkcionisanju zajednice.

Analitičar Isa Mulaj kaže da Srbi sa Kosova, posebno oni sa severa imaju autonomiju već dugo godina, ali kako je naglasio, problem je u tome da sada putem ZSO to ide ka njegovoj podeli.

Poslanik DPK Zenun Pajaziti želi da veruje da interpretacija kosovske vlade u vezi sa formiranjem ZSO je da ta zajednica imati samo nekoliko posebnih interesa za srpske opštine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Mediji: Albanci u strahu od formiranja ZSO

Izvor: Blic, 07.Maj.2015

Albanci strahuju da bi formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji značilo neku vrstu autonomije sa ogromnim ovlašćenjima za Srbe na severu, pa i podelu Pokrajine...Analitičari smatraju da takva ovlašćenja nema aktuelna Asocijacija kosovskih opština, piše prištinska Kosova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.