Aktivisti Samoopredeljenja srušili dodatnu ogradu oko vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktivisti Samoopredeljenja srušili dodatnu ogradu oko vlade

Aktivisti opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje srušili su danas dodatnu ogradu oko zgrade vlade u Prištini koja je danas postavljena, javio je prištinski portal Albeu.

Poslednjih dana vlada Kosova je pojačala bezbednosne mere, ali ne zbog unutrašnje situacije i pretnji pokreta Samoopredeljenja da će protestima onemogućiti sprovođenje briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Vlada u Prištini je saopštila da pojačava bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mere oko pojedinih institucija i ličnosti zbog unutrašnje bezbednosne situacije.

Reč je, kako se navodi, o nastavku ranije započetih bezbednosnih mera čija je primena počela pre nekoliko meseci kao rezultat preporuka o bezbednosnim merama u regionu, te da se one ne odnose na poslednja događanja u zemlji.

Vlada Kosova uverava građane da su njene institucije na nivou zadatka i da ne postoje razlozi za zabrinutost, prenela je prištinska Koha ditore.

"Aktivni učenici" protiv ZSO

Organizacija "Aktivni učenici" je danas u šest prištinskih škola postavila čaršave sa natpisima "Đaci ne žele Zajednicu" i "Ne zajednica", objavili su kosovski mediji.

"Za nas kao omladinu ove zemlje je došlo vreme da budemo njena sadašnjost, jer kao neangažovani i dok stalno slušamo iste laži ... 'vi ste budućnost' smo se uverili da ispada da je naša budućnost put u izbegličke kampove u Mađarskoj i po evropskim kontejnerima", saopštila je ta organizacija.

U saopštenju se navodi da je ova, kako je nazivaju, simbolična akcija zapravo poziv za sve građane da podignu svoj glas za zaštitu Kosova, te za zaštitu prava.

"Obećali su nam obrazovanje ali su nam servirali put kriminala!

Obećali su nam posao, ali su nam dali put u izbeglištvo!

Obećali su nam suverenitet ali su nam dali srpsku državu unutar Kosova", navodi se u saopštenju.

Organizacija "Aktivni učenici" navodi i da "kao i uvek biće onih koji će nam savetovati, da ne treba da se bavimo politikom, ali neka bace pogled na našu istoriju i shvatiće da greše. Ona nas uči da kao i drugi i mi treba da branimo svoju zemlju i da radimo ma njenom unapređenju".

Analitičar: Ko je Rama da nas "miri" sa Srbijom

Kosovski analitičar Ljumir Abdidžiku kaže da ni Edi Rama ni Albanija nemaju pravo da govore o srpsko - albanskom pomirenju ignorišući pri tome mišljenje i saglasnost - a time i postojanje kosovskih Albanaca koji su jedini potlačeni.

"Ko ih sa kime miri?", pita Abdidžiku na svom statusu na Fejsbuku, preneo je prištinski portal Albeu.

"Rama nema ni ovlašćenje ni kredibilitet a ni pravo da oprosti, govori i miri se u ime Kosova: ni za budućnost, ni za sadašnjost a još manje za albansko-srpsku prošlost na Kosovu", napisao je Abdidžiku.

"Kosovo je Republika, zasebna država. Ima svog gospodara, svoj narod i ako nešto treba da se oprosti ili da se oko nečega miri, može to samo da uradi. A to što odgovara Rami i Vučiću nema nikakvog značaja. (ovde nikome ništa ne znači)", naveo je.

Zbog toga, dodao je, i postavljanje pitanja Kosova kao problema između Tirane i Beograda predstavlja tezu koju je "Beograd odavno promovisao, a koja predstavlja oblik negiranja Republike koja je, na žalost, zbog naše tolerancije već visoko uzletela", napisao je Abdidžiku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aktivisti Samoopredeljenja srušili dodatnu ogradu oko vlade

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Sep.2015

Aktivisti opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje srušili s danas dodatnu ogradu oko zgrade vlade u Prištini koja je danas postavljena, javio je prištinski portal Albeu...Poslednjih dana vlada Kosova je pojačala bezbednosne mere, ali ne zbog unutrašnje situacije i pretnji pokreta Samoopredeljenja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.