Agencije: Hapšenje Tačija znak napetosti na Balkanu

Izvor: B92, 01.Okt.2016, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencije: Hapšenje Tačija znak napetosti na Balkanu

Agencije AP i AFP tumače da je pritvaranje direktora Kosovske policije Nehata Tačija, koga je MUP Srbije uhapsio, znak napetosti između Beograda i Prištine.

Agencija AP prenosi vest iz Niša o određivanju 30 dana pritvora i dodaje da je o to "znak nastavljanja napetosti na nestabilnom Balkanu".

Kratko prenoseći podatke o privođenju i o pritvaranju, AP ukazuje da "nisu obelodanjene pojedinosti o tvrdnjama protiv Tačija".

Agencija AFP konstatuje da hapšenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tačija donosi "rizik od povećanja napetosti između Beograda i Prištine".

Prenoseći da je Tači uhapšen u sredu na osnovu poternice koju je 2009. godine izdao sud u Nišu, dok je privatno putovao s nekoliko prijatelja, AFP navodi da je portparol tužilaštva u Nišu, Vladimir Stanojević, rekao toj agenciji da je "osumnjičeni pod istragom zbog 'terorizma', ali je odbio da iznese pojedinosti o zločinu koji mu se stavlja na teret".

AFP dodaje da je beogradski dnevnik "Kurir" objavio da se istraga protiv Tačija "odnosi na proterivanje Srba i nealbanaca iz njihovih domova na Kosovu 1999. godine".

Agencija navodi da je "hapšenje Tačija izazvalo gnev Prištine" i prenosi izjavu ministar spoljnih poslova Kosova, Envera Hodžaja da su "takve situacije neprihvatljive. Činjenica da je Srbija povećala broj zahteva (kod Interpola) za hapšenje naših građana je takođe neprihvatljiva".

Do "hapšenja dolazi dok su Priština i Beograd uključeni u dijalog pod okriljem Evropske unije (EU) o unapređenju međusobnih odnosa", konstatuje AFP.

Prenoseći kratak istorijat rata na Kosovu 1998-1999. godine, AFP zaključuje da je "Kosovo 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost koju je do danas priznalo stotinu zemalja, uključujući SAD i većinu članica EU. Srbija i njena glavna međunarodna saveznica, Rusija, nisu priznale tu nezavisnost".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.