ANDRIJA DRAŠKOVIĆ SLOBODAN ČOVEK! Ukinuta prvostepena presuda za ubistvo Envera Hadrija

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2017, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANDRIJA DRAŠKOVIĆ SLOBODAN ČOVEK! Ukinuta prvostepena presuda za ubistvo Envera Hadrija

Briselski sud naložio ponovno suđenje

Žalbeni sud u Briselu ukinuo je presudu kojom je Andrija Drašković bio osuđen na doživotni zatvor zbog navodnog učešća u ubistvu kosovskog Albanca Envera Hadrija 1990. godine u Briselu, rekao je danas Draškovićev branilac Veljko Delibašić.

Sud je, kako je naveo advokat, prihvatio žalbu odbrane, ukinio prvostepenu presudu i naložio ponavljanje suđenja. Delibašić očekuje da bi novo suđenje moglo da počne u oktobru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili novembru ove godine.

Pretpostavlja se da je ista odluka doneta i za Veselina Vukotića, kao i nekadašnjeg pripadnika Državne bezbednosti Božidara Spasića, koji su takođe u tom postupku 22. novembra prošle godine bili osuđeni na doživotni zatvor.

Delibašić je u svojoj žalbi sudu u Belgiji ranije ukazao da, za razliku od Vukotića koji je bio tri godine u pritvoru u Briselu i Spasića koji je saslušavan putem video linka povodom ovog slučaja, Draškovića belgijski sud nikada nije saslušao iako mu je sve vreme poznata njegova adresa, čime mu je kako napominje, uskratio osnovno ljudsko pravo da se izjasni o optužnici.

U žalbi su navedeni i drugi brojni razlozi zbog kojih odbrana osporava tvrdnje učešća Draškovića u ubistvu Hadrija.

Andrija Drašković, Veselin Vukotić i Božidar Spasić, slobodni su ljudi u Srbiji, barem do pravosnažnosti odluka belgijskih sudova, jer Ustav Srbije zabranjuje izručenje sopstvenih državljana zemljama sa kojima nemamo bilateralni ugovor koji bi to dozvolio. U vreme kada je izrešetan usred dana u Briselu iz automobila u pokretu, Enver Hadri je bio predsednik Komiteta za zaštitu ljudskih prava Albanaca.

Što se tiče Vukotića, on je zbog sumnje da je izvršio ubistvo Hadrija, bio uhapšen 2006. godine u Španiji po poternici Belgije, a potom je izručen Briselu. Nakon tri i po godine pritvora, belgisjko tužilaštvo ga nije optužilo, već ga je Belgija izručila Srbiji 2009. radi ponavljanja suđenja za ubistvo Duška Boškovića u Pržnu 1997.

Andija Drašković je prošle godine u julu bio uhapšen u Splitu po poternici Belgije zbog ubistva Hardija. On je, međutim, nakon puštanja na slobodu uz jemstvo od 100.000 evra, do odluke o izručenju, a po savetu advokata, pobegao iz Splita da ne bi bio izručen Belgiji, jer bi mu u belgijskom pritvoru, kako su naveli njegovi advokati, bio ugrožen život.

Advokati su tada potvrdili da su predstavnici belgijskog pravosuđa saslušali Andriju Draškovića 2007. u Italiji povodom ubistva Hadrija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.