Kako da zamenite prvu pomoć kojoj je istekao rok

Izvor: Economy.rs, 01.Avg.2015, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da zamenite 'prvu pomoć' kojoj je istekao rok

Vozači kojima je istekao rok trajanja kompleta prve pomoći mogu svoje neotpakovane medicinske pribore da zamene za nove, uz doplatu od 690 dinara, prenose Večernje novosti. Zamenu je moguće obaviti na 150 lokacija u Srbiji a ako je deo materijala potrošen, potrebno je dodatno da se plati.

Ako ste pomislili da ste 2010. kupovinom novog kompleta za prvu pomoć prebrinuli brigu, prevarili ste se. Mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu Economy.rs << vozači moraće već u 2015. da nabave novo pakovanje prve pomoći.

Ipak, postoji jednostavan i relativno jeftin način da vozači u Srbiji izbegnu kaznu od 5.000 dinara ukoliko im je istekao rok upotrebe kompleta, a saobraćajna policija tokom rutinske ili neke druge kontrole ustanovi da je od datuma proizvodnje proteklo više od pet godina.

Po sistemu zamene "staro za novo", uz doplatu od 690 dinara, moguće je dobiti novi komplet. Uslov je da niste koristili ništa iz kompleta i da je on potpun, da sadrži sve predviđene komponente.

Ukoliko nešto nedostaje onda ćete uz 690 dinara doplatiti za utrošen materijal.

Trenutno ovu zamenu obavlja "Galenika farmacija" na više od 150 lokacija u Srbiji. Spisak radnji, prodavnica, servisa i drugih lokacija gde se kompleti mogu zameniti dostupan je na zvaničnom sajtu ove kompanije.

Dopuna načetih kompleta nije moguća

Bitno je napomenuti da ukoliko ste koristili nešto iz pakovanja prve pomoći, nećete moći da ga "dopunite" pa čak ni da zamenite gazu, nove zavoje, i da tako produžite "životni vek" kompleta, pišu Novosti.

Jednostavno, potrebno je da imate nov, atestiran komplet, koji je proizveden po standardu SRPS Z.B2.001, i taj komplet mora biti u originalnom pakovanju, zatvoren.

Pravo da snabdevaju naše tržište ovim kompletima trenutno imaju "Galenika a.d.", "MBS Tehno d.o.o", "Karan Co.d.o.o", "Tosama d.d.", "Mediteks d.o.o" i "Evropa lek d.o.o".

Inače, novi kompleti mogu da se nađu u prodaji po ceni od 1.250 do 3.500 dinara. Cene se razlikuju čak i za komplete istih proizvođača pa je potrebno uložiti malo truda da bi se našli oni najpovoljniji. (Economy.rs, Večernje novosti 2. avgust 2015.)

Nastavak na Economy.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Economy.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Economy.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.