Izvor: RTS, 03.Okt.2015, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešna sanacija korita reke Kolubare u Valjevu

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković obišla je sanirane deonice na reci Kolubari u Valjevu u dužini od 1,1 kilometar, a radove je finansirala japanska vlada sa 114 miliona dinara.
Sanacija korita Kolubare u Valjevu deo je projekta u koji je Vlada Japana uložila blizu tri miliona evra, za sanaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << većih korita i nasipa u šest opština, koje su ocenjene kao kritične lokacije u prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama, navodi Tanjug.

Sa ministarkom lokaciju su obišli i ambasador Japana u Srbiji Juići Takahara i direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević, kao i predstavnici "Srbijavode" i lokalne samouprave.
Snežana Bogosavljević Bošković rekla je novinarima da su rezultati obnove regulacionog toka reke Kolubare impresivni, imajući u vidu kritičnu situaciju od prošle godine, kada se Kolubara izlila čak i u centru Valjeva.
Ministarka je podsetila da su hitni sanacioni radovi započeti već u julu prošle godine, a da su radovi u Valjevu zbog obima zahtevali veća finansijska sredstva i morali su biti izvršeni u kratkom roku.
"U tom smislu donacija Japana ima veliki značaj – sredstva su obezbeđena u veoma kratkom roku, ne samo za radove u Valjevu, već i za sanacione radove na objektima u Osečini, Čačku, Gornjem Milanovcu, Loznici i Krupnju, u ukupnoj vrednosti od tri miliona evra", rekla je Bogosavljević Bošković.
Napomenula je da su radovi na sanaciji Kolubare u Valjevu u potpunosti završeni 29. juna.
Ministarka je, govoreći o novim aktivnostima, rekla da su "Srbijavode" već predale tehničku i tendersku dokumentaciju za hitne radove na rekonstrukciji postojećih zaštitnih objekata, kao i za nadgradnju- regulacione radove na deonici dužine oko 1,5 kilometra.
"Grad Valjevo značajno je pomogao u ovim aktivnostima, a očekuje se konačna odluka o raspisivanju tendera za ove radove. Planirana su ulaganja vrednosti od oko četiri miliona evra", rekla je ministaka poljoprivrede.
Japan svestan važnosti pomoći u sanaciji 
Japanski ambasador rekao je da je čuo da je Valjevo pretrpelo veliku štetu prošle godine, kada je nasip na Kolubari popustio i voda preplavila grad.
"Poplave se ponekad dešavaju i u Japanu, čemu smo bili svedoci prošlog meseca. Stoga je Japan veroma svestan važnosti pomoći u sanaciji posledica prirodnih katastrofa", rekao je Takahara.
Podsetio je da je tokom donatorske konferencije za oporavak od poplava, održane u Briselu, vlada Japana obećala pomoć od pet miliona evra.
Ambasador Takahara rekao je da je sada važno da se po završetku sanacije ne stane, već da se nastavi sa aktivnostima u vezi sa prevencijom od nepogoda.
Napominjući da Japan ima dosta iskustva sa vremenskim nepogodama, Takahara je rekao i da ta zemlja finansira projekat Programa za razvoj UN, koji se upravo fokusira na tu problematiku u Srbiji.
"Kroz ovaj projekat zaposleni u mnogim opštinama, uključujući i Valjevo, učestvovaće na treninzima, koji imaju za cilj jačanje kapaciteta za prevenciju i reagovanje na vanredne situacije, izazvane vremenskim nepogodama", rekao je ambasador Japana.
Marko Blagojević je zahvalio vladi i građanima Japana na pomoći pruženoj u sanaciji i prevenciji od poplava, napomenuvši da je Japan, nakon prošlogodišnjih majskih poplava postao najveći donator u Srbiji.
Blagojević je rekao da je do sada u obnovu vodoprivrednih objekata na teritoriji grada Valjeva uloženo 1,2 miliona evra, napominjući da su radovi poput tih realizovani na 120 lokacija širom Srbije.
"Ukupna vrednost tih radova na kraju će biti oko 20 miliona evra", rekao je Blagojević, dodajući da se najveći deo obnove upravo odnosi na sektor vodoprivrede, koji je pretrpeo najveće štete u poplavama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.