U maju je ovde bilo MORE. Pogledajte kako SADA izgleda basen Kolubara

Izvor: Blic, 26.Okt.2014, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U maju je ovde bilo MORE. Pogledajte kako SADA izgleda basen Kolubara

Početkom juna slika na dva kolubarska kopa, „Veliki Crljeni“ i „Tamnava - zapadno polje“, bila je deprimirujuća

Umesto tutnjave teških mašina i brda crnog zlata, ljeskala se voda dva ogromna jezera koja je prekrivala bagere, dizalice i transportne trake.

Sada se, na sreću, sve vraća pravoj svrsi - kop u Crljenima uveliko radi, dok se voda sa tamnavskog kopa danonoćno ispumpava. Prva bitka sa prirodnom katastrofom dobijena je u Velikim Crljenima, gde su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 33 pumpe uspele da isuše jezero od 27 miliona kubika vode, oprema je remontovana i sada se tamo dnevno iskopava 20.000 tona uglja.

- U prvom trenutku izgledalo je da je sve propalo, ali od očajavanja nije bilo vajde. Počeli smo da prikupljamo sve pumpe ozbiljnijeg kvaliteta po Srbiji, većinu od njih smo morali da remontujemo, i u julu smo isušili ovo manje jezero i posle remonta mašina počela je proizvodnja. Sad bitku bijemo na kopu „Tamnava - zapadno polje“ i tu su do petka ispumpana 67,2 miliona kubika vode i nivo jezera je spušten za više od deset metara - kaže Milorad Grčić, direktor PDRB „Kolubara“.

Na ovom kopu, tačnije na obalama još uvek ogromnog jezera koje je posle poplava imalo ogromnih 187 miliona kubika vode, vri kao u košnici. Radnici „Kolubare“, vojska, bageri, bruje moćne pumpe koje 24 sata neprekidno putem ogromnih cevi izbacuju hiljade kubika vode nazad u Kolubaru.

Na zarobljenim bagerima i po krajevima kopa lepo se vidi dokle je proletos bila voda koje je sada manje za trećinu, ali još uvek je to nepregledno jezero i ozbiljan zadatak za ove ljude i opremu, tim pre što se ide u susret zimi i lošijim vremenskim uslovima.

Na obodu kopa-jezera već su angažovani glodari koji skidaju pokrivku, kako bi se što pre krenulo sa otkopavanjem uglja.

- Očekujemo da do prve ugljene etaže na kojoj bismo mogli otpočeti proizvodnju dođemo tokom decembra, što bi nam stvorilo uslove da instaliramo deo pripremljene i remontovane opreme i započenom proizvodnju paralelno sa ispumpavanjem vode. Mislim da ćemo uspeti - napominje Grčić.

Pumpe plutaju na vojnim pontonima, a kako posao odmiče, jezero se udaljava od reke tako da se moraju pomerati i cevovodi, što je vrlo zahtevan posao. Na jednom lageru već čekaju ogromne metalne cevi, od kojih je svaka dugačka dvanaest metara i teška četiri tone, a već je postavljeno devet takvih cevovoda.

Stručnjaci „Kolubare“ ne znaju šta ih čeka kad dopru do dna ovog jezera, ali pretpostavke su da ovde ima više mulja nego što je bilo u Crljenima, što će otežati izvlačenje i remont potopljene opreme.

Reke su, zajedno sa vodom, u ova jezera ubacila i velike količine rečne faune, tako da se u vodosabirnicima kopa „Veliki Crljeni“ našlo nekoliko stotina kilograma ribe koja se premešta nazad u tok reke Kolubare, a isto če se raditi i na kopu „Tamnava zapad“.

Čista voda u ovim prinudno napravljenim jezerima pogodovala je razmnožavanju ribljeg fonda, pa se tu nalaze velike količine klena, skobalja, babuške...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.