Tomić i ostali optuženi negirali zloupotrebe u Kolubari 

Izvor: RTS, 27.Jun.2017, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomić i ostali optuženi negirali zloupotrebe u "Kolubari" 

Bivši direktor Rudarskog basena "Kolubara" Dragan Tomić i još 27 rukovodilaca tog preduzeća i vlasnika privatnih firmi, optuženih da su zloupotrebama oštetili "Kolubaru" za najmanje 1,1 milijardu dinara, negirali su na suđenju krivična dela za koja se terete. Nastavak suđenja zakazan je septembar.
Dragan Tomić kao i ostalih 27 rukovodilaca tog preduzeća i vlasnika privatnih firmi izjasnili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su se kratko da nisu krivi i najavili da će svoje odbrane detaljno izneti u nastavku suđenja koji je planirano za septembar.

Na početku suđenja zamenik tužioca pročitao je obimnu optužnicu kojom se optuženi terete za krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba odgovornog lica.
Tomić se tereti da je sa drugim rukovodiocima "Kolubare" od 2007. do 2009. godine pribavio većem broju privrednih prduzeća imovinsku korist od, kako se navodi u optužnici, najmanje 1,1 milijardu dinara na štetu tog preduzeća.
Optuženi su se na pripremnom ročištu, koje je u više termina trajalo od januara do maja, kratko izjasnili o krivici, odbacujući navode optužnice. 
Pored Tomića, optužnicom tereti i 11 rukovodilaca "Kolubare" i njenih zavisnih preduzeća - Vladan Jovičić, Radisav Ranković, Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Miljković, Milan Petrović, Živojin Jovanović, Svetolik Simić, Slavoljub Pavlović i Duško Obradović. 
Optuženo je i 16 odgovornih lica, vlasnika-direktora privatnih preduzeća i radnji koje su "Kolubari" davale u zakup svoju mehanizaciju - Vitomir Dimitrijević, Radosav Savatijević zvani Kene, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, Vera Trifunović, Dejan Dimitrijević, Lazar Laketa, Zoran Ristivojević, Milorad Vojinović, Dragan Ivanović, Dejan Živković, Dejan Radosavljević, Radoš Milosavljević i Zoran Janković. 
Optuženi su za zloupotrebe u vezi sa zakupom mehanizacije više privatnih preduzeća za potrebe Rudarskog basena "Kolubara" od juna 2006. godine do decembra 2007. godine.
Terete se da su iznajmljivanjem mašina privatnih preduzeća i radnji, za čijim radom nije postojala potreba, bez sprovedenog postupka javne nabavke usluga i plaćanja faktura na kojima je iskazan uvećan broj časova rada mašina na štetu "Kolubare", privatnim preduzećima pribavili imovinsku korist. 
Suđenja su zakazana za 5. i 6. septembar, kao i za 25. i 26. septembar. 
Dragan Tomić, kadar Demokratske stranke Srbije, u pritvoru je proveo godinu dana od hapšenja 3. oktobra 2011. godine, do naredne godine. 
U drugom slučaju koji se vodio pred Višim sudom u Beogradu, Dragan Tomić i još nekolicina optuženih pravosnažno su oslobođeni optužbi za oštećenje "Kolubare".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Konačno suđenje za Kolubaru, Tomić tvrdi da ne postoji dokaz

Izvor: N1 televizija, 27.Jun.2017

Posle gotovo šest godina, počelo je suđenje optuženima u slučaju "Kolubara". Pred Specijalnim sudom u utorak se pojavilo svih dvadesetosmoro koje Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da su, zloupotrebom službenog položaja, oštetili rudarski basen za više od milijardu dinara, u roku od...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.