Posle pola veka, skreću Ibarsku

Izvor: B92, 22.Maj.2015, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle pola veka, skreću Ibarsku

Zbog širenja polja "G" površinskog rudnika "Kolubara", sledeće godine se izmešta deo magistrale. Nova trasa od Velikih Crljena do Šopića

Čuvena Ibarska magistrala, pola veka od izgradnje, promeniće koordinate.

Ne celom trasom, već samo u dužini od sedam kilometara, na deonici od Velikih Crljena do Šopića, biće pomerena prema pruzi Beograd - Bar. Zbog širenja površinskog kopa rudnika "Kolubara", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izmeštanje magistrale počeće već sledeće godine, a do tada će biti završena eksproprijacija zemljišta i nepokretnosti.

Meštani uz ovaj deo Ibarske magistrale još ne znaju kuda će prolaziti nova trasa, a oni čije je poslovanje vezano za ovaj put strahuju za budućnost svojih zarada. Kuće u Velikim Crljenima, najbliže magistrali, već su porušene, ili su ostali "kosturi" bez krovova, prozora i vrata. U delu naselja koje podseća na grad duhova bili su radnici EPS, koji dovršavaju rušenje domova najbližih kopu.

Ibarska magistrala, koja bi uskoro trebalo da bude zamenjena pravim auto-putem, građena je, inače, u periodu od 1960. do 1965. godine, da bude najkraća veza za automobilski saobraćaj između Srbije i Crne Gore i centralne Srbije i Kosova i Metohije. Oba kraka tog magistralnog puta, koji se protežu prema granici sa Crnom Gorom i ka Kosovu i Metohiji, duga su 542 kilometra i na tom putnom pravcu je koncentrisana približno polovina stanovnika Srbije.

"U ovim kućama već dve godine niko ne živi, a iseljavanje je počelo pre deceniju. Trenutno na ovim objektima skidamo sve što može da se iskoristi - crepove, rogove, stolariju... To sve ide na obližnji plac gde se u martu, septembru i oktobru organizuju licitacije, a roba prodaje kao polovna, po povoljnim cenama", kaže Branko Dragićević, nadzornik pripremnih radova iz EPS.

Dok Dragićević priča da nedostaje radnika, da su u stisci sa vremenom, jer su se poslovi zahuktali, njih četvorica žurno skidaju crepove i pakuju ih u kamione. Mašine koje kopaju ugalj polako "jedu" zemljište i sve su bliže ovom delu magistrale.

"Ušli smo u fazu brzog rušenja, a sa svake kuće treba skinuti po 6.000 crepova. Ovih desetak kuća su prve na udaru i već od jula ovde će uveliko biti površinski kop polja G, u kom se, prema procenama, nalazi oko 35 miliona tona lignita. Predviđeno je da se u ovom talasu ukloni šezdesetak objekata, koji smetaju rudniku", kaže Dragićević.

Ne zna se ko više žuri, da li radnici "Kolubare", da li meštani koji su na svojim bivšim, eksproprisanim parcelama zasejali polja ječma i pšenice, ili zasadili šljive i jabuke. Ako ih bageri i mehanički "glodari" ne preteknu, ovo će im biti poslednja letina s dedovine. Zrele šljive ih ove godine neće sačekati.

Nekoliko metara od ivice ispod koje se širi ambis jalovine, ječmu do zrenja nedostaje još oko mesec dana. Da poplave nisu usporile radove, sve ovo bi već mnogo ranije bilo preorano.

"Upravo za kilometar premeštamo i dalekovod koji strujom snabdeva kop. Kao i pre pola veka i sada ćemo pomerati korito reke Kolubare za dva i po kilometra, a promenićemo i tok Peštanu. Sledeće godine sledi izmeštanje Ibarske prema pruzi Beograd - Bar", kaže Dragićević.

Kada se izgradi Koridor 10, ovo će biti sporedni put. A žitelja ovih sela gotovo da i nema. Tek poneki domaćin. Većina vrata porodičnih firmi, pečenjara, čuvenih ibarskih kafana - zatvorena su.

"Sa nadležnima sam se raskusurao i bez obzira na to što nam je svima bilo teško da ostavimo svoja ognjišta, u pitanju je državni interes. Pošteno smo isplaćeni, a sada koristim da oberem šta mogu, dok mašine ne pojedu plodove", kaže jedan od bivših žitelja Velikih Crljena.

Dragan Janković, vlasnik jednog od restorana za svadbe uz Ibarsku, kaže da će mu "selidba" magistrale upropastiti posao.

"Tražio sam da mi sagrade isti ovakav objekat uz novu trasu, ali su me odbili, jer moj objekat nije predviđen za rušenje. Ali čak i nekoliko stotina metara udaljenosti od nove trase, drastično će mi umanjiti posao", kaže Janković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.