Počelo pripremno ročište za suđenje za Kolubaru

Izvor: BKTV News, 19.Jan.2017, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo pripremno ročište za suđenje za "Kolubaru"

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo pripremno ročište u procesu protiv bivšeg direktora Rudarskog basena Kolubara Dragana Tomića i još 27 rukovodilaca tog preduzeća i vlasnika privatnih firmi zbog optužbi da su zloupotrebama oštetili Kolubaru.

Na ročištu je zamenik tužioca počeo da čita obimnu optužnicu, a to će nastaviti i sutra, nakon čega će se okrivljeni kratko izjasniti da se osećaju krivim po optužbama za koje se teret.

Potom >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << će uslediti utvrđivanje koji će se dokazi izvoditi na suđenju, a po završetku priprenog ročišta sud će zakazati početak suđenja na kom će okrivljeni moći detaljno da izlože svoju odbranu.

Ovako je izgledala policijska akcija u kojoj je devet osoba uhapšeno zbog pronevere u Kolubari (VIDEO)

Mada tužilaštvo nije saopštilo navode iz nove optužnice iz maja ove godine, ranije je saopšteno da se pored Tomića, optužnicom tereti i 11 rukovodilaca Kolubare i njenih zavisnih preduzeća - Vladan Jovičić, Radisav Ranković, Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Miljković, Milan Petrović, Živojin Jovanović, Svetolik Simić, Slavoljub Pavlović i Duško Obradović.

Optuženo je i 16 odgovornih lica, vlasnika direktora privatnih preduzeća i radnji koje su Kolubari davale u zakup svoju mehanizaciju - Vitomir Dimitrijević, Radosav Savatijevic zvani Kene, Dejan Živojinovic, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, Vera Trifunović, Dejan Dimitrijević, Lazar Laketa, Zoran Ristivojević, Milorad Vojinović, Dragan Ivanović, Dejan Živković, Dejan Radosavljević, Radoš Milosavljević i Zoran Janković.

Prema ranijim saopštenjima tužilaštva, oni se terete za zloupotrebe u vezi sa zakupom mehanizacije više privatnih preduzeća za potrebe Rudarskog basena Kolubara od juna 2006. godine do decembra 2007. godine.

Terete se da su iznajmljivanjem mašina privatnih preduzeća i radnji, za čijim radom nije postojala potreba, bez sprovedenog postupka javne nabavke usluga i plaćanja faktura na kojima je iskazan uvećan broj časova rada mašina na štetu Kolubare privatnim preduzećima pribavili imovinsku korist.

TRAGEDIJA U "KOLUBARI": Radnik stradao na kopu Tamnava

Dragan Tomić, kadar Demokratske stranke Srbije, u pritvoru je proveo godinu dana od hapšenja 3. oktobra 2011. godine, do naredne godine, kada je podignuta prva optužnica u ovom slučaju, a potom vraćena od strane suda na dopunu istrage.

On i još petorica njegovih saradnika su u drugom postupku pre dve godine pravosnažno oslobođeni optužbi da su iskorišćavali svoj položaj i ovlašćenja u Kolubari i pribavili imovinsku koristi preduzeću "Inos sirovine Lazarevac".

Osim Dragana Tomica tih optužbi su oslobođeni i Milivoje Ristić, Vladan Jovičić, Radisav Ranković, Milovan Obradović i Milovan Radosavljević.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Počelo pripremno rocište za suđenje za "Kolubaru"

Izvor: Blic, 19.Jan.2017

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo pripremno ročište u procesu protiv bivšeg direktora Rudarskog basena Kolubara Dragana Tomića i još 27 rukovodilaca tog preduzeća i vlasnika privatnih firmi zbog optužbi da su zloupotrebama oštetili Kolubaru...Na ročištu je zamenik tužioca počeo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.