Najviše izvoze Mineralna đubriva

Izvor: Danas, 04.Feb.2016, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše izvoze "Mineralna đubriva"

Šabac - U prošloj godini privreda u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu ostvarila je suficit od oko 80 miliona dolara. Ukupan izvoz iznosio je 1,1 milijardu dolara, a prednjači šabačka Fabrika mineralnih đubriva sa 140 miliona dolara. Bivšu "Zorkinu" fabriku kupio je "Eliksir grup", i u unapređenje proizvodnje uloženo je 40 miliona evra. Mesečna proizvodnja je oko hiljadu tona, a rekordna je bila proizvodnja u januaru ove godine. Zaposleno je 275 radnika, a pored zemalja u okruženju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << đubrivo se izvozi i na probirljiva tržišta Zapadne Evrope.

"Eliksir grup" veliki je izvoznik i voća, jer poseduje hladnjaču od sedam hiljada tona, a znatna sredstva uložena su i u poljoprivrednu proizvodnju. Posebno su tražena mikrogranulisana đubriva koja umnogome povećavaju prinose.

Značajan izvoznik je i fabrika keramičkih pločica, bivša "Zorka Nemetali", koju je kupio austrijski koncern "Alas holding". Ova fabrika najveći je proizvođač pločica u Srbiji, a proizvodnju prati i kvalitet zbog izuzetnog kaolina, koji se kopa u Crniljevu. U grupu velikih izvoznika spada i Tikurila, fabrika boja i lakova, koja je privatizovala bivšu "Zorka Boje". Sa šabačkog područja godišnje se izveze proizvoda za oko 400 miliona dolara, a ove godine očekuje se povećanje zbog većeg dolaska investitora, kako domaćih tako i stranih.

Međutim, nestali su nekadašnji veliki izvoznici kao što su bili loznička "Viskoza", "Zorkina Obojena metalurgija" i "Zaštita bilja", valjevski "Krušik". Ovi giganti bili su okosnica razvoja čitavog kraja, ali u slučaju pojedinih "Zorkinih" fabrika pokazalo se da neke proizvodnje ipak opstaju. Jedna od novina je što je Šabac dobio svoju komoru, jer je sedište Regionalne privredne komore bilo u Valjevu. Takođe, u Šabac jednom nedeljno dolaze sudije Trgovinskog suda iz Vlajeva, čime su olakšani postupci pred ovim sudom.
Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.