Sa 18 je doneo timu titulu šampiona, davao po 50, 60 poena! Nisu verovali da neko kod nas može tako da igra košarku! (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 22.Okt.2016, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa 18 je doneo timu titulu šampiona, davao po 50, 60 poena! Nisu verovali da neko kod nas može tako da igra košarku! (VIDEO)

Najbolji igač Evrope svih vremena Dražen Petrović napunio bi danas 52 godine. Rođen je 22. oktobra u Šibeniku, gde je i počeo karijeru, a zatim je sa Cibonom žario i palio Evropom sa dve titule prvaka starog kontinenta kao i Kup Kupova.

Odlazi u Real Madrid i osvaja Kup Kupova sa 62 poena u finalu.

IMAO JE KOŠARKU U KRVI

Dok je igrao u Ciboni tokom četiri sezone mu je prosek koševa po utakmici >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << bio 37, 7 a u evropskim takmičenjima 33,8.  Sa Šibenkom je 1983. godine osvojio šampionat Jugoslavije i to odlučujućim poenima sa linije slobodnih bacanja, a imao je samo 18 godina.

Ta titula je kasnije oduzeta Šibenci i data Bosni iako po FIBA pravilima to nije smelo da se učini. Dražen je 1984. godine služio vojni rok u Beogradu i trenirao je sa Partizanom. Crno-beli su ga tražili ali je rekao da će preći u tim koji bude prvak te godine. Zvezda je imala priliku u finalu, ali je Cibona uzela titulu.

Petrovićeve brojke tokom karijere su neverovatne. Lični rekordi su redom 112 (protiv Olimpije) i 62 poena protiv Reala.

Njegov učinak u jednoj utakmici je često pokazivao 40, 50 i 60 poena. U utakmici Kupa evropskih šampiona (Sadašnja Evroliga) protiv Limoža, Petrović je postigao 9 trojki, uključujući sedam u nizu tokom prvog poluvremena, za ukupnih 45 poena i 25 asistencija.



Posle epizode u Ciboni draftovali su ga Portland Trail Blazersi u trećem krugu 1986. Međutim, on je odlučio da odloži odlazak u SAD i 1988. je potpisao za Real Madrid, za ono vreme veliku sumu od 4 miliona dolara.

I DŽORDAN GA JE POŠTOVAO

Posle karijere u Realu, sa kojim je osvojio Kup Kupova i Kup Španije, usledila je selidba u Ameriku.

U uigranoj starnoj postavi Portlanda u kojoj su bili Klajd Dreksler i Teri Porter, najbolji evropski igrač je bio prinuđen da igra prosečno 12 minuta po utakmici, što mu je omogućilo da postiže 7,4 poena po utakmici.



Početak sezone 1990-1991 je doveo Petrovićevo nezadovoljstvo do vrhunca, pošto je njegova minutaža pala na 7,4 poena po utakmici. Na njegov zahtev, posle 38 utakmica u sezoni (od kojih u 20 nije ni igrao), u razmeni tri tima je prešao u Nju Džerzi Netse.



Tamo je odmah odgovorio na povećanu minutažu (20,5 minuta po utakmici), postižući prosečno 12,6 poena u 43 utakmice za Netse.

Prva kompletna sezona sa Netsima je bila neverovatna: Nije propustio nijednu utakmicu, postizao je prosečno 20,6 poena za 39,9 minuta na parketu i bio je prvi među bekovima po uspešnosti šuta iz igre (51%), dokazao se kao vođa tima i proglašen je za najkorisnijeg timskog igrača.

- Bilo je uzbudljivo igrati protiv Dražena. Kad god smo igrali, igrao je snažno, vrlo agresivno. Nije bio nervozan, suprotstavljao mi se jednakom snagom kojom sam ja napadao. Bilo je sjajnih dvoboja. Nažalost, nisu trajali dugo. U kratkom periodu u kojem je igrao profesionalnu košarku, bio je jedan od prvih uspješnih europskih igrača u NBA ligi. Ostali su ga pokušali slijediti - rekao je legendarni Majkl Džordan.



Još važnije, njegovi uspesi su se preneli na uspeh tima, pošto su Netsi zabeležili 14 pobeda više nego prethodne sezone i stigli su do plej-ofa. Sledeće sezone 1992-1993 Petrović je poboljšao svoj prosečni učinak (22,3) i ponovio je odličan procenat šuta za tri poena od prošle sezone (45%), a opet je bio najbolji među bekovima po uspešnosti šuta iz igre (52%). Američki mediji su ga izabrali u treću NBA postavu za tu sezonu. Međutim, neuspeh da se izbori poziv za Ol-Star utakmicu 1993. je došao kao veliko razočarenje za Petrovića; on je bio jedini među prvih 15 strelaca te sezone koji nisu dobili pozivnicu.

Iste godine dok se sa selekcijom Hrvatske spremao za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj poginuo je u saobrćajnoj nesreći 7. juna

(Telegraf.rs/Izvor: Vikipedia)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.