SK Analiza: Basket se vratio u Srbiju

Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2016, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SK Analiza: Basket se vratio u Srbiju

Basket se vratio u Srbiju. Nekada smo se hvalili da smo zemlja košarke, ali u poslednjih desetak godina nije bilo tako. Uspesi reprezentacije mogu se nabrojati na prstima jedne ruke. Utehu i nadu smo tražili u uspesima mlađih selekcija.

Nešto stariji ljubitelji košarke sećaju se da su basket tereni širom Srbije bili zauzeti ceo dan. Da li se igralo tri na tri, dva na dva, ili jedan na jedan, nije bilo bitno. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Bitno je bilo da su tereni bili puni klinaca, entuzijasta i zaljubljenika u basket.

Kao dlanom o dlan, to vreme je nestalo. Košarkaški tereni su uglavnom bili ruinirani. Table bez obruča, obruči bez mrežice. Na košarakaškim terenima se nije igrao basket, nego tenis. To je potpuno razumljivo, jer su Novak, Ana, Jelena, Viktor, Nenad i Janko pravili čudo, širom planete.

Čelnici Saveza su u jednom trenutku odlučili da naprave, reklo bi se, riskantan potez. Za selektore su izabrali Marinu Maljković i Aleksandra Đorđevića. Napravljen je dugoročan plan, da se od talentovanih devojčica i dečaka naprave selekcije, koje će Srbiju vratiti na staze uspeha. Naglašeno je da čuda ne bi trebalo očekivati, bar u prvih nekoliko godina.

Međutim, čuda su se desila odmah. Marina Maljković je sa svojim devojkama stigla do zlata na Evropskom prvenstvu i bronze na Olimpijskim igrama u Brazilu. Mnogi su optuživali Marinu i čelnike Saveza zbog toga što su državljanstvo i pravo igranja za Srbiju dali Amerikanki Pejdž. Pokazalo se da je to bila ispravna odluka, jer je Pejdž trenutno veća Srpkinja od mnogih devojaka, koje su rođene u Srbiji.

Aleksandar Đorđević je za tri godine napravio zaista čudo, o kome je malo ko maštao i verovao. Sale je sa reprezentacijom osvojio srebro na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Na Evropskom šampionatu je bio četvrti, pošto je Srbija poražena od Litvanije u polufinalu, i Francuske za bronzu. U velikim finalima bolji od Saleta je bio jedan od najboljih trenera svih vremena, Majk Križevski.

Kako dalje? Ono što raduje i uverava ljubitelje basketa u Srbiji da će uskoro ponovo moći da kažu „dobro došli u zemlju košarke“ je činjenica da su basket tereni ponovo zauzeti. Dovoljno je da bacite pogled iz autobusa ili dok šetate, da biste ustanovili da se košarka, na velika vrata, vratila u Srbiju. Na svakom koraku možete da vidite devojčicu ili dečaka koji tapkajući popularnu basketaru, lagano idu ka terenu, na kojem su nastajale i nastajaće najveće zvezde evropske i svetske košarke.

Basket se vratio u Srbiju!

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.