Izvor: Politika, 28.Maj.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatnici ne daju Jadransku ligu

Za suštinske promene u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi regionalnog takmičenja glas podigli Crvena zvezda i Košarkaški savez Srbije, koji traže ponovo arbitražu i garancije Evrolige

Zvezda piše Romanu Liscu, a Košarkaški savez Srbije Đordiju Bartomeu... U istom danu u sedišta Jadranske lige u Ljubljani i Evrolige u Barseloni poslati su dopisi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << adresirani na čelne ljude, sa zahtevom da se zaustavi novi „dribling” vlasnika regionalnog košarkaškog takmičenja i da se ono konačno vlasnički i normativno uredi po volji klubova i u skladu sa zahtevima Fibe, koja je povukla priznanje ligi. Za 14 godina, koliko traje takmičenje klubova sa prostora nekadašnje Jugoslavije, ovo je možda najveći spor, koji može da ima nesagledive posledice, posebno za srpske predstavnike, koji su deset puta dali šampione.

Nedavno je košarkaška organizacija Fiba jasno upozorila da će sankcionisati nacionalne federacije (zabrana igranja državnih timova na takmičenjima pod okriljem Fibe) ukoliko Jadranska liga ne usaglasi propise o vlasničkim i upravljačkim pravima. Šest privatnih lica (Lisac, Lorbek, Sagadin, Bilić, Miličević i Radić) imaju 20 odsto vlasničkih prava i više upravljačkih glasova od klubova, što je suprotno pravilima Fibe, ali i Evrolige, pod čijom je kapom i regionalno takmičenje.

Najpre je izgledalo je da će do suštinskih promena doći lako i brzo. Na sastanku rukovodstva Jadranske lige i predstavnika klubova u Beogradu 13. aprila dogovoreno je da se preraspodele vlasnička prava u skladu sa zahtevima klubova i Fibe, ali u drugoj rundi, 20. maja u Ljubljani, bez predstavnika Crvene zvezde, Mega Leksa i Metalca, stvari su poprimile drugi tok.

Šta se iza zatvorenih vrata zaista dogodilo – teško je reći. Iz saopštenja je jasno samo da klubovi i dalje imaju 80, a privatna lica 20 odsto vlasništva, da će Ligu voditi isti tim ljudi, s tim da će broj glasova pri odlučivanju preći na stranu klubova. Iz Crvene zvezde, šampiona Jadranske lige, oštro su reagovali, a predsednik Nebojša Čović „udario” je na izvršnog direktora Romana Lisca.

– Lisac 14 godina manipuliše i uvek igra na kartu srpske nesloge. Zvezda će zastupati stavove sa sastanka u Beogradu, gde se i Lisac složio da vlasnička struktura treba da bude promenjena, da pređe u ruke klubova. Postoji stenogramski zapisnik i snimak sastanka – poručio je Čović.

Prvi čovek regionalnog takmičenja nije ostao dužan, mašući dogovorom devet klubova (Partizan zastupao Dragan Todorić), koji su iza zatvorenih vrata, bez prisustva privatnih lica vlasnika lige, došli do sporazuma o vlasničkoj i upravljačkoj strukturi, pretočenog u novi društveni ugovor preduzeća „ABA Sidro d. o. o.”

– Iznenadio me je predlog Crvene zvezde da takmičenje bude potpuno vlasništvo klubova. Rukovodstvo lige i devet klubova jednoglasno su usvojili nacrt prema kom će 80 odsto vlasničkih i upravljačkih prava preći klubovima. Prethodno je razmatran i odbijen predlog Zvezde, za koju verujem da će uvideti šta je u opštem interesu klubova u regionu – uzvratio je Lisac.

On je napomenuo i da su pismenim putem odluku iz Ljubljane potvrdili Metalac i Mega Leks. Ostaje nejasno kako su ovi klubovi, uz Partizan, ukoliko su bili za takvo rešenje, sada potpisnici pisma koje je izvršnom direktoru Evrolige Đordiju Bartomeu juče uputio predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas. Da li su srpski klubovi zaista konačno složni ili se „iza brda valja” borba Partizana i Crvene zvezde van parketa za dominaciju u regionu – pokazaće vreme. Nije neosnovano ni da naši klubovi razmatraju mogućnost da napuste Jadransku ligu i priklone se Fibi, koja užurbano osniva svoja klupska takmičenja. Bez njih, u „Sidru” bi toga trebalo da budu svesni, regionalna liga nema perspektivu.

„Na sastanku održanom 22. maja 2015. godine, kome su prisustvovali predstavnici Košarkaškog saveza Srbije i četiri kluba učesnika regionalne lige, dogovoreno je da vam se obratimo sa molbom za organizovanje sastanka u Beogradu. Prethodni sastanak je održan u Beogradu u junu 2009. godine. Tada su postignuti konkretni dogovori, sa kojima su se svojim potpisom saglasili svi učesnici – kako predsednici srpskih klubova i saveza, tako i predstavnici Evrolige i ABA lige. Nažalost, većina tada dogovorenih stvari nije zaživela u praksi. Smatramo da trenutno imamo izuzetnu priliku da se dogovorimo o načinu organizacije i funkcionisanja regionalne lige, što bi bio garant njene uspešnosti u budućnosti. Pošto liga veoma utiče na razvoj košarke u celom regionu, sigurni smo da bi takav dogovor snažno doprineo jačanju lige i košarke na prostorima bivše Jugoslavije. Zato vas pozivamo da se u najkraćem roku, a u skladu sa vašim obavezama i planovima, sastanemo u Beogradu i kroz konstruktivan razgovor postignemo rešenje koje bismo svi zajedno prihvatili, a i pomogli bismo u primeni istog” – navodi se u pismu KSS-a izvršnim direktoru Evrolige.

Kako će reagovati u Evroligi – videćemo. U Zvezdi upozoravaju na brojne manipulacije, između ostalog i na spornu situaciju sa vlasničkim pravima Bosne (20 odsto) i Splita (6,66), koji već dugi niz godina ne učestvuju u Jadranskoj ligi. Čović u pismu Liscu navodi:

„Crvena zvezda ne spori da vi treba da ostanete u menadžmentu, jer ste doprineli osnivanju i razvoju regionalne lige. Kao što vam je poznato, na sastanku 13.04. 2015. godine nismo zastupali čvrst stav, po principu odmah i sada, već postepene promene. Međutim, nedopustivo je da se nastavi sa sukobom interesa u kojem ste vi (vas šestorica) vlasnici, a ujedno i garantovani menadžment (kako smo obavešteni) naredne tri godine, a narednih deset ćete biti u vlasništvu iz kog bi postepeno izlazili bez definisanih uslova. Skrećemo vam pažnju da dokle god su vlasništvo i menadžment povezani, što predstavlja opasan sukob ineterea, postoje mogućnosti za manipulacije. To je slabo mesto u odnosima sa Fibom, a verujemo u skorijoj budućnosti i sa Evroligom, jer ABA liga će postati najveća slabost Evrolige u odnosima sa Fibom. Ne možemo da verujemo da to niste sagledali i da mislite da je ’gužva’ na relaciji sa Fibom prošla, pa sada možete sve po starom” – deo je pisma predsednika Crvene zvezde, koji traži zapisnik sa sastanka u Ljubljani, nacrt novog društvenog ugovora i termin zakazivanja Skupštine „Sidra”.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.