Posle ubistva navijača, diplomatija na delu

Izvor: RTS, 23.Nov.2014, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle ubistva navijača, diplomatija na delu

Ubistvo 25-godišnjeg Marka Ivkovića u Istanbulu moraće da bude rasvetljeno da odnosi dve zemlje ne bi bili narušeni - to od Turske traži državni vrh Srbije. Od poginulog navijača se oprostio Košarkaški klub "Crvena zvezda" porukom da smo svi poraženi zbog gubitka njegovog života.

Marko Ivković, čije je telo sinoć dopremljeno u Srbiju, biće sahranjen sutra, na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Kada razumno objašnjenje jedne tragične sudbine izostane, jednostavno zavlada muk. Marko je izgubio život, a posle toga se svi osećamo poraženi. Jer način na koji se to dogodilo nije dostojan čoveka", navodi "Crvena zvezda".

Oglasio se i trener Galatasaraja, čija je prvobitna izjava, da su Zvezdini navijači teroristi, po mnogima, dodatno podgrejala strasti.

"Nijedan trofej koji sam ikada osvojio ili ću tek osvojiti nije vredniji od života jednog ljudskog bića. S tim u vezi, izjave koje sam dao na osnovu nedovoljnih saznanja o incidentima nisu bile na mestu i izazvale su posledice koje mi nikako nisu bile namera", naveo je Ergin Ataman.

Jedna od posledica je i napetost na beogradskim ulicama oko ambasade Turske - protesta navijača danas nije bilo, ali jeste jakih policijskih snaga u centru prestonice.

Posledice na diplomatskom terenu oličene su u demaršu turskom ambasadoru u Srbiji i zahtevu za punu istinu o ubici Marka Ivkovića.

"Mi očekujemo, a i premijer Davutoglu je u razgovoru sa našim premijerom (Aleksandrom) Vučićem rekao da će oni vrlo ozbiljno pristupiti toj istrazi", rekao je Ivica Dačić.

Šef srpske diplomatije smatra da je to nužno "kako bismo išli dalje u smirivanju cele situacije i tenzije nakon zločinačkog akta i to je u interesu i Srbije ali i same Turske".

Odnosi dveju država su već zahladneli pre godinu dana zbog izjava turskih zvaničnika o Kosovu i Metohiji. Da li bi, posle nastojanja da se vrate na najviši nivo, mogli da dožive novi udarac?

"I te kako može da uskoleba odnose između dve države i mislim da je najbolja stvar koja se desila hitna reakcija najviših vrhova i Srbije i Turske", ističe nekadašnji ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević.

Smatra da, ako Ankara izađe u susret zahtevima srpske vlade, to ne bi trebalo da utiče na diplomatske odnose Srbije i Turske.

Bivši ambasador Srbije u Turskoj zaključuje da bi rasvetljivanje okolnosti zločina bilo važno i za samu Tursku, jer veliki broj srpskih državljana putuje u tu zemlju i želi da se oseća sigurno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.