Pau Gasol: Kako starim, sve više uživam u košarci

Izvor: MozzartSport.com, 25.Okt.2016, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pau Gasol: Kako starim, sve više uživam u košarci

„On je najvažnija ličnost u timu. Oduvek mi je privlačilo pažnju njegovo razmišljanje i pogled na košarku. Greg Popovič je nedodriljivi vođa, voljeni vođa. Nešto kao što je Fil Džekson bio u Lejkersima"

Postoji ta, posebna grupa igrača koji su poput vina - što su stariji, sve su kvalitetniji i bolji. Jednostavno, klasa. Takav je i Pau Gasol, koji uspešno odoleva izazovu vremena i protivnicima zadaje najstrašnije muke. Možete da ga volite, možete i da ga >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << mrzite, ali ono što legendarni Španac radi na parketu prava je magija. I uprkos tome što ima 36 godina, deluje da patike neće skoro okačiti o klin. A i zašto bi - kada je i danas možda i najbolji evropski centar!

Gasola sada čeka novi izazov u karijeri. Još želi da bude šampion. I to sa klubom u kojem je oduvek želeo da zaigra. Mada će mu ovo biti šesnaesta NBA sezona u karijeri, sečivo kojim je bušio mrežice svih ovih godina i dalje je oštra.

"Nalazim se u idealnoj fazi u karijeri, i dalje imam visok nivo motivacije i stimulacije, posebno otkako sam došao u novi klub. I dalje želim da se takmičim, da igram košarku na najvišm nivou. Presrećan sam i zahvalan što i dalje imam mogućnost da radim ono što najviše volim", kaže Gasol u razgovoru za Marku.

Nikada Gasol nije krio želju da jednog dana zaduži opremu Sparsa. Sada, kada više nema neponovljivog Tima Dankana, Španac je stigao da postavi nove temelje, jer želi da klub vrati na šampionski tron.

„Doći u San Antonio velika je privilegija za svakog košarkaša. To je tim na posebnom nivou, sa najvišim tehničkim i infrastrukturnim mogućnostima, a ujedno ima igrače koji su već osvajali titule. Ovo je jedan od najjačih, ujedno i klub koji ima najduži kontinuitet u 21. veku. Napravio sam veliki korak napred dolaskom u San Antonio. Pokušaću da pomognem timu da se ponovo nađe na vrhu, ali to je veliki izazov i znam da ću uživati, jer radim posao koji volim“.

San Antonio spada u red retkih klubova čija se filofozofija zasniva na evropskom stilu košarke.

„Divim se očiglednim stvarima, filozofiji tima, načinu na koji se lopta kreće, kako trener koristi sve igrače, ali i balans koji pravi u sastavu. San Antonio je košarkaški tim i nikada se ne gleda individualni, već timski kvalitet. To me je oduvek privlačilo i zato i jesam ovde“.

Kao glavnu figuru Gasol je odmah izdvojio „Ludog Srbina“ - Grega Popoviča.

„On je najvažnija ličnost u timu. Oduvek mi je privlačilo pažnju njegovo razmišljanje i pogled na košarku. Greg Popovič je nedodriljivi vođa, voljeni vođa. Nešto kao što je Fil Džekson bio u Lejkersima. Sparsi imaju mnogo snažne figure u svlačionici i tim koji može da dostigne najviše visine. Tu je Toni Parker, koji je tu 15 godina, a Manu Đinobili je 14 sezona. Potom su tu i igrači poput Lenarda i Oldridža, oni su košarkaši visoke klase. A da ne pričam o svim ostalim igračima u timu. Snaga Sparsa su svi“.

Mada je komotno mogao da ostane u Čikagu i bude glavna figura u timu, Gasol je odlučio da ipak pohrli za novim izazovima u karijeri.

„Najlakše mi je bilo da ostane, to je svima jasno. San Antonio je za mene mnogo ambiciozniji izbor, jer ide uz mene, moj karakter i prati moje vrednosti. Mislim da je ekipa u dobrom položaju da uzme titulu i jako sam ponosan što imam prilivegiju da budem deo sistema“.

Sada se treba vratiti na početak teksta i prisetiti se uvodne rečenice. E, upravo je to ono o čemu je Gasol pričao.

„Uživam u košarci sve više kako mi se približava kraj karijere. Volim vreme koje provedem na terenu. Jeste da sam već doživeo toliko toga i stekao veliko iskustvo, ali sada svako novo iskustvo više cenim“.

Prvu utakmicu nove sezone, u noći između utorka i srede, San Antonio će odigrati protiv Golden Stejta, kluba koji svi već vide na tronu.

„Durantov dolazak mnogo znači klubu, posebno zbog ambicija koje imaju. Ali, videćemo kako će se snaći. Nas ne brine kako će Voriorsi igrati, već kako ćemo mi izgledati na parketu. Naravno, jasno je da će biti jako teško igrati protiv njih. Košarka je igra koja se dosta menja, sada je sve mnogo brže, ima mnogo više šuteva s distance, mnogo agilnih i raznovrsnih igrača. Ali, najvažnije je da imate svoj identitet i da to čuvate. Jer, najbitnije je znati šta su vaše vrline, a šta mane“.

Mada i sam priznaje da se NBA liga mnogo promenila od trenutka kada je prvi put došao u SAD, uveren je da se sve dešava s razlogom.

„Kada pričamo o tome da li je neki igrač preplaćen ili ne, ne treba to posmatrati iz tog ugla. Jednostavno, tržište je to koje određuje cenu. Rast NBA košarke omogućio je mnogim igračima da porastu, a samim tim rastu i njihove cene. To je stvar od koje svi imaju profit“.

Kao stvari koje najviše voli u novom gradu ističe to što će imati mnogo vremena da uživa u operama i što neće imati zimu, kao što je to bio slučaj u Čikagu.

(FOTO: Printscreen)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.