Mega ponosno uči od najboljih - Real i Makabi kao uzori Milojevićevim klincima

Izvor: MozzartSport.com, 24.Nov.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mega ponosno uči od najboljih - Real i Makabi kao uzori Milojevićevim klincima

"Često se za napadačku košarku kaže da ona ništa ne osvaja, ali pokazalo se da to nije slučaj", rekao je talentovani stručnjak

Tokom protekle evroligaške sezone malo ko je verovao da Makabi iz Tel Aviva može da parira daleko jačim i skupljim timovima, poput Reala, Barselone i moskovskog CSKA. Ali, Ponos Izraela je prvo uzeo meru ruskoj Armiji, potom i skinuo krunu Kraljevskom klubu i postao suvereni >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << vladar Evrope. Tajna je bila u napadačkoj košarci i timskom duhu koji je vladao u vreme kada je Dejvid Blat sedeo na klupi izraelskog giganta.

Po uzoru na aktuelnog šampiona Starog kontinenta i Mega Vizura teži ka ofanzivnoj igri, sa mnogo poseda i velikim brojem poena. Statistički gledano četa Dejana Milojevića je na samom vrhu regionalnog takmičenja! Timski gledano - Mega je posle neprikosnovene Crvene zvezde tim sa najvećim indeksom korisnosti (92,89), trenutno ima najviše postignutih poena po meču (84,78), najbolja je skakačka ekipa (37,89 skokova po utakmici) i sastav sa najboljim procentom uspešnosti u šutu iz igre, a nalazi se i na trećem mestu po broju asistencija (19,11).

"To je moja vizija košarke, taktika i želja da moja ekipa igra tako. Ja volim da se igra na veliki broj poena, na veliki broj poseda... Svako ko je ikada igrao košarku imao je cilj da postigne koš. Igra na puno poena je igra koju ja jako volim i gde se moji igrači snalaze i pronalaze. To je sistem u kojem igrači mogu da se razvijaju jako dobro, da razviju svoj napadački potencijal. Što se odbrane tiče, mi se trudimo da potenciramo na kvalitetnoj defanzivnoj igri, ali kada se igra na mnogo poseda ne može se primiti mali broj poena. Zato se trudimo da procentualno odbranimo što veći broj protivnikovih napada", rekao je Milojević u razgovoru za MOZZART Sport.

"Ono što mi je posebno drago jeste to što su prošle godine borbu za evroligašku titulu vodile dve ekipe koje forsiraju ovakav sistem. Često se za napadačku košarku kaže da ona ništa ne osvaja, ali pokazalo se da to nije slučaj i da je u dvoboju dve izrazito napadačke ekipe pobedila bolja - Makabi".

Posle devet odigranih kola Mega Vizura ima pet pobeda i nalazi se na zlatnoj sredini tabele. Ipak, ambicije u mladom timu ne manjkaju, već je cilj plasman u plej-of! Iako, kako sam Milojević kaže - to možda ne izgleda realno u ovom trenutku.

"Iskreno, ja sam se nadao, jer sam pravi optimista. Realnost je možda malo drugačija, jer su mnogi mislili da ćemo možda dobiti po koju utakmicu. Ali, pravi pobednik ispred sebe uvek postavi više ciljeve, nego što bi realno mogao da ostvari. S mladim ekipama je tako - ako igrači veruju u sebe, rade vredno napredak je neminovan, a ako ekipa napreduje, rezultati su logična posledica", pojasnio je Milojević, a zatim govorio i o nekim ličnim ciljevima po pitanju najmlađeg tima u Jadranskoj ligi.

"Ono što ja želim jeste da ove momke učinim još boljim nego što jesu, jer svakim novim danom želimo da budemo bolji tim i ostvarimo uspeh".

Ekipa je tokom prošlog leta ostala bez nekoliko nosilaca igre - Novice Veličkovića, Ratka Varde, Nemanje Dangubića i Vasilija Micića, ali i igrači poput Marka Vukovića, Saša Avramović i Pavle Reljić, koji su iz drugog plana davali svoj doprinos. Međutim, to nije sprečilo jednog od najtalentovanijih srpskih trenera da ponovo zasuče rukave i stvori novu plejadu klinaca koji će biti budućnost srpske košarke.

"Koga nema, bez njega se mora! Ovi mladi igrači su brzo preuzeli liderske uloge i ne plaše se nikog. Mislim da imamo sastav koji je konkurentan da se bori protiv svakog protivnika i da će uloga ovih momaka biti sve veća u narednim sezonama",  zaključio je Milojević.

(FOTO: MN Press)
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.