Kićanović počasni građanin Čačka, patrijarhu Decembarska nagrada

Izvor: Blic, 18.Dec.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kićanović počasni građanin Čačka, patrijarhu Decembarska nagrada

Proslavljenom košarkaškom asu Draganu Kićanoviću uručeno je priznanje počasnog građanina Čačka, povodom obeležavanja Dana grada. Jedan od dobitnika Decembarske nagrade Čačka postao je patrijarh srpski Irinej.

Dragan Kićanović uspešnu karijeru započeo je 1969, kada je sa nepunih 17 godina odigrao utakmicu kao prvotimac KK Železničar. Potom prelazi u KK Borac, a odatle u beogradski Partizan, gde je doživeo zvezdane trenutke svoje karijere.

Sa reprezentacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jugoslavije osvojio je brojna odličja na olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima. Proglašen je za najboljeg srpskog košarkaša svih vremena.

U obraćanju Čačanima, rekao je da titula počasnog građanina rodnog grada za njega predstavlja životno priznanje.

- Dobiti ovakvo priznanje ood svojih, znak je da si nešto zaista značajno napravio u životu. Otkako sam ga napustio kao dečak od dvadesetak godina, Čačak je uvek bio sa mnom i uz mene. Bićemo i dalje zajedno moj Čačak i ja, kao što smo uduvek bili. Ovo je velika čast i predstavlja nešto najzanajnije što mi se dogodilo u životu – rekao je proslavljeni košarkaš, uputivši veliku zahvalnost klubovima za koje je igrao ’’Železničaru’’ i ’’Borcu’’.

On se posebno zahvalio ’’jednoj od najvećih legendi jugoslovenske košarke Radmilu Mišoviću’’.

- Da nije bilo njega, ni Željko Obradović ni ja ne bismo postigli to što jesmo – naglasio je Kićanović.

Decembarsku nagradu grada Čačka dobio je patrijarh SPC Irinej, koji se rodio u čačanskom selu Vidovi, i pod svetovnim imenom Miroslav Gavrilović u Čačku živeo do završetka gimnazije.

Paatrijarh Irinej rekao je da mu za njega predstavlja veliku čast to što ga je Čačak ’’udostojio velike povelje i velike nagrade’’.

- Prošao sam dosta mesta, ali, kako narod kaže: ’’Svuda pođi, ali svome domu dođu’’. Lepote kao u ovom podneblju malo gde ima u svetu. Zato treba da budemo ponosni što pripadamo tom podneblju i tom gradu – rekao je poglavar SPC.

Osim patrijarha, Decembarske nagrade uručene su i profesoru Agronomskom fakulteta Dragutinu Đukiću i KUD ’’Dule Milosavljević – Žele’’.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.