Džon Sevidž u srpskom filmu

Izvor: Kurir, 17.Sep.2014, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džon Sevidž u srpskom filmu

Glumac Džon Sevidž, najpoznatiji po ulogama u filmovima „Kosa“, „Kum“ i „Lovac na jelene“, zaigraće u srpskom filmu „Bićemo prvaci sveta“, reditelja Darka Bajića.

On će tumačiti lik Vilijama Džonsa, koji je bio jedan od osnivača Svetske košarkaške federacije (FIBA) 1932. Tada je Džons i izabran za prvog generalnog sekretara i na tom mestu ostao je sve do Olimpijskih igara u Montrealu 1976, kada ga je nasledio Borislav Stanković (u tumačenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Aleksandra Radojičića).

Džonsov doprinos usponu jugoslovenske košarke je nemerljiv, pre svega jer je u našoj ekipi prepoznao ljude koji daleko nadilaze prostor odakle dolaze. Rado je dolazio u Jugoslaviju i svraćao na čašicu pića u „Složnoj braći“. Aleksandra Nikolića (igra ga Marko Janketić) cenio je kao jednog od najboljih evropskih trenera, a Borislava Stankovića, Radomira Šapera (Miloš Biković) i Nebojšu Popovića (Strahinja Blažić) kao funkcionere FIBA.

Džouns je doktorirao na istom onom koledžu (Springfild) na kome je Džejms Nejsmit izmislio košarku. U Nejsmitovu kuću slavnih izabran je 1964, kao prvi stranac kome je pripala ta čast. Bora Stanković će dobiti isto priznanje 1991, kao prvi stranac koji se nije školovao u SAD.

(Lj. R.)
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.