Đorđeviću sužen izbor

Izvor: Politika, 28.Jul.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđeviću sužen izbor

Posle turnira u Trstu selektoru košarkaške reprezentacije biće jasnija slika na koga će moći da računa za Svetski kup u Španiji

Ljubitelji košarke u Nišu prvi su imali priliku da vide kandidate koji se pripremaju za Svetski kup u Španiji (30. avgust – 14. septembar) i debi novog selektora Aleksandara Đorđevića. Što se taktike i tempa tiče, naši najbolji košarkaši odigrali su utakmicu sa „B” reprezentacijomnalik revijalnoj, što se i očekivalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << s obzirom da su tek sišli sa Kopaonika, a da je umor sputao suparnika koji tek što je doputovao sa turnira u Kini.

Đorđević posle 40 minuta igre verovatno nije dobio značajnije informacije, koje bi mu pomogle pri donošenju odluke kojim igračima će uskoro da se zahvali na saradnji. Zato je skraćivanje spiska ostavio posle turnira u Trstu (3. – 5. avgust) i duela sa znatno kvalitetnijim protivnicima, Italijom, Kanadom i Bosnom i Hercegovinom.

Posle odustajanja Ognjena Kuzmića zbog povrede, brojčano su u igri ostali 16 kandidata, ali selektor je već najavio da su Nemanja Dangubić i Vladimir Lučić (takođe zbog povreda) sve dalje od Španije. U Nišu nije uvrstio u tim kapitena Nenada Krstića i Dejana Kravića koji takođe nisu fit, što situaciju čini još komplikovanijom. Đorđeviću očigledno viša sila sužava prostor izbora.

– Još smo u procesu stvaranja tima. U ovom periodu je najvažnije da odnos prema igri, posebno u odbrani bude na zavidnom nivou. Jednu fazu smo završili, a čeka nas još dosta rada i donošenje odluka. Ne volim kada povrede proređuju spisak, ali na to ne mogu da utičem. Rekao sam momcima iz B reprezentacije da se ne začude ako neko od njih dobije poziv, jer su pokazali da rade dobro i imaju pravi odnos prema dresu sa državnim grbom – rekao je Đorđević.

Pomalo je zabrinut zbog Krstića koji oseća bol u kolenu, ali veruje da će kapiten predvoditi tim u Španiji i doneti prepoznatljiv kvalitet.

– Možda smo ga i preforsirali na početku priprema. Biće on sa nama, ali važno je da ga odmorimo i na pravi način uvedemo u ritam. Mislim da nas Dangubić u ovoj akciji neće ispratiti, a u sledeih desetak dana videćemo u kakvom će stanju biti Lučić, Nijedan trening nije odradio sa timom, ali još je rano za konačan sud – ocenio je selektor.

Trenutno gledajući, 12 momaka koji su istrčali na parket dvorane „Čair” (Teodosić, Micov, Micić, Bogdanović, Bjelica, Marković, Kalinić. Raduljica, Birčević, Štimac, Simonović, Mitrović, Nedović i Jović), plus Krstić i Kravić, ostaće posle Trsta u kombinaciji za učešće u Svetskom kupu. Đorđević je svima dao priliku, a najviše vremena u igri proveo je Bogdanović (25 minuta). Prema indeksu korisnosti, Jović je ostavio dobar utisak, realizacijom bez promašaja  (8 poena za 14 minuta). Tim je u ulozi kapitena predvodio Miloš Teodosić, a tri ubačene „trojke” iz pet pokušaja, najviše su zagrejale dlanove oko 4.000 gledalaca.

– Odigeali smo solidnu utakmicu. Hvala momcima iz „B” selekcije koji su tek doputovali iz Kine, kao i niškoj publici. Noge su nam malo teške, tragovi umora vidljivi, kao i neuigranost, ali sve će doći na svoje mesto. Zadovoljan sam kako napredujemo. I dalje smo veoma mlada ekipa, sa snažnom energijom i velikom željom za uspehom i pobedama – naglasio je Teodosić.

M. S.

objavljeno: 29.07.2014
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.