Boban Marjanović - ogromna riba u velikoj bari! (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 27.Feb.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boban Marjanović - ogromna riba u velikoj bari! (VIDEO)

Šteta je što Zvezdina evroligaška sezona ne prati uspon njenog najboljeg igrača, jer bi ona zasigurno bila šampionska... Ali, za novajliju u društvu najboljih, ovo je zaista možda i maksimum u ovom trenutku...

Za njega možete da kažete sve, osim da je običan košarkaš. Kada njegove šake prigrle košarkašku loptu izgleda kao da drži onu namenjenu za rukomet. Obruče lomi s tolikom lakoćom, da ponekad pomislite da će stvarno odvaliti konstrukciju koša i poneti je >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << kući za uspomenu. Košarka je za većinu posao, za retke stil života, a Boban Marjanović je dokaz da je kraljica igara, zapravo, jednostavan sport. Tačnije, za njega je bitka pod obručima poput dečije igre, gde neretko podseća na grubijana iz osmog razreda, koji četvrtacima ne želi da doda loptu, već koristi svaku priliku da zatrpa koš i pokaže surovu dominaciju.

Oni koji džina od 221 centimetra ne poznaju dovoljno dobro, ne znaju da je on zapravo dobroćudni div, prema kojem je majka priroda bila izuzetno darežljiva, a on se ne plaši da sve vrline pretoči u rezultat.

Posle mnogo godina evropska košarka dobila je Gulivera, koji u zemlji Liliputanaca nije samo atrakcija, već i neko ko pravi ogromnu razliku na parketu. I ne samo visinsku! Boban Marjanović je maestralnim izdanjima svetla pozornice usmerio na sebe i na sebi svojstven način uzviknuo:

"Ovo je moja sezona i niko me neće sprečiti da postanem gospodar reketa!"



Pred početak takmičarske godine procene stručnjaka bile su da je ovo sezona od krucijalnog značaja za Zvezdinog centra. Ona koja će odrediti dalji tok njegove karijere. A on je odgovorio na najbolji mogući način i svoje ime lansirao među zvezde - dva puta bio je MVP kola Evrolige, iz utakmice u utakmicu rastao u sve veću enigmu za protivničke odbrane, strah i trepet! Na kraju je apsolutno zasluženo postao najkorisniji igrač prve runde, jer je u svakoj pobedi crveno-belih ostavio neizbrisiv trag. Sa zemljom je sravnio Galatasaraj, Valensiju, Neptunas, Laboral Kuću i Albu, žestoko namučio Barselonu, Makabi, Žalgiris, Panatinaikos i Olimpijakos. A onda je napravio novi veliki iskorak.

Protiv Reala usred Madrida ubacio je 21 poen, uhvatio 13 lopti, napravio tri blokade i iznudio čak sedam prekršaja, za ukupni indeks 35! Upisao je 11. dabl-dabl ove sezone i dokazao, pre svega sebi, potom i celoj košarkaškoj Evropi, da nije slučajno jedan od najboljih centara Evrope! U društvu najboljih, crem de la crem, bivših i aktuelnih osvajača Evrolige, Marjanović je lestvicu podigao na jedan potpuno novi nivo, pokazao da i dalje „raste “ i napreduje. Postavio je standarde koje će samo najuporniji moći da dostignu i prestignu.

Marjanović u dosadašnjih 18 utakmica beleži 16.1 poen, 10.1 skok i jednu asistenciju, za ukupni indeks korisnosti 24,2 i daleko je najkorisniji igrač elitnog takmičenja. Nastavi li ovim tempom, Toranj s Malog Kalemegdana mogao bi da uđe u društvo odabranih i postane tek peti evropski centar koji se nalazi na vrhu piramide, u segmentu korisnosti. Pre njega tako nešto učinili su asovi koji su obeležili jednu epohu igre pod obručima i zaista bili vrhunski majstori svog zanata. Dejan Tomašević je na kraju sezone 2000/01 igrajući za Budućnost ubeležio najveći prosečni indeks korisnosti ikada - 31,2! Samo tri godine kasnije (2003/04) legendarni Arvidas Sabonis je u svojoj 40. godini stavio tačku na prebogatu karijeru tako što se vratio u Žalgriris i s lakoćom skupljao po 26,42 indeksna poena po utakmici. Već u sezoni 2006/07 hrvatski as Nikola Vujčić imao je prosečan indeks 23,6 tokom zlatnih godina provedenih u Makabiju iz Tel Aviva.

Poslednji na listi je Bobijev uzor i čovek čije će mesto u reprezentaticiji preuzeti - Nenad Krstić! Ne tako davno, tačnije u sezoni 2006/07 Krle je u dresu moskovskog CSKA knjižio fantastičnih 21,7 indeksnih poena i tako iza sebe ostavio brojne konkurente. Kako sada stvari stoje, Marjanović je jako blizu da ostvari još jedan veliki cilj.

Trenutno treći najbolji strelac Evrope (289 koševa), ubedljivo najbolji skakač (181) i apsolutni kralj reketa iza sebe ima već devet dugih sezona, u kojim je promenio nekoliko srpskih klubova, počev od Hemofarma, preko kragujevačkog Radničkog, do Mega Vizure. Ali, nijedna nije bila kao ova, koja još uvek traje, u kojoj se Marjanović obreo među prave, istinske heroje jednog kluba. Kao nebrušeni dijamant 2010. godine otišao je za Duškom Vujoševićem u Moskvu, gde je bio samo džin nedostojan dresa evropskog velikana, koji ga se olako odrekao. Odlasci u Žalgiris i Nižnji bili su samo epizodnog karaktera - Marjanoviću je bio potreban povratak u Srbiju da eksplodira i pokaže ko je i šta je.

I da nije bilo Dejana Milojevića i njegovih saradnika, koji su ga strpljivim radom, posebnim sistemom treninga, istezanja, „hlađenja“ i priprema za utakmice vodili i pretvorili u najboljeg učenika, verovatno nikada ne bismo videli pravo Bobana Marjanovića na delu. Fantastičan napredak koji je ostvario samo ga je preporučio Crvenoj zvezdi, koja je od 26-godišnjeg dugajlije napravila centra vrhunske klase!

Sreća nije okrenula leđa čoveku koji je samo ćutao i poput sunđera upijao sve što mu se kaže i verovatno ništa od svega ne bi ni bilo da Marjanović nije tvrdoglavo išao u „nekošeno“, u inat svima i dečačku ljubav prema jednom divnom sportu pretvorio u nešto zaista veliko!



Pitanje je da li bi ostvario sve što je do sada da je imao drugačiji razvojni put. Veliko je pitanje da li bismo videli toliko dabl-dablova na evropskoj sceni ove sezone i brojke kakve se retko viđaju, toliko „postera“ sa likovima najboljih evropskih igrača, tu surovu dominaciju u reketima i lakoću s kojom Boban igra.

Sezona o kojoj mnogi samo maštaju pre nego što odu na spavanje, jednom gorostasu mogla bi da otvori vrata koja su svih ovih godina (mahom) bila zaključana!

Na sreću kompletne košarkaške Srbije Nenad Krstić dobiće dostojnu zamenu u reketu i precrtavanje sa spiska putnika za Španiju bilo je verovatno poslednje u karijeri Bobana MarjanovićaSaša Đorđević je i sam nekoliko puta priznao da je fasciniran napretkom koji je najbolji košarkaš Crvene zvezde ostvario, pa je mesto u timu za Evrobasket 2015 praktično obezbeđeno. Poslednjih dana sve se više priča o mogućem odlasku u Barselonu naredne sezone, pošto Ante Tomić sve češće gleda „preko bare“ i ne želi da produži saradnju sa katalonskim gigantom. Jasno je da uprava Blaugrane neće doneti zaključak na osnovu jedne utakmice, ali kada bi to bio slučaj, onda je izdanje Zvezdine „trinaestice“ u Madridu bilo poput znaka - plaćaj i ništa ne pitaj! Na kraju, Marjanović bi u dogledno vreme mogao da ispuni i san svakog košarkaša i overi svoju ulaznicu u društvo NBA asova i upiše svoje ime među „grdosijama“ kakve su Arvidas Sabonis, Georgi Murešan, Manute Bol, Šon Bredli i Jao Ming.

Šteta je što Zvezdina evroligaška sezona ne prati uspon njenog najboljeg igrača, jer bi ona zasigurno bila šampionska... Ali, za novajliju u društvu najboljih, ovo je zaista možda i maksimum u ovom trenutku, a iskustvo stečeno tokom prethodne dve godine može samo višestruko da se isplati u budućnosti.

Jedan od primera ove tvrdnje je Boban Marjanović - velika riba u ogromnoj bari!

(FOTO: MN Press)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.