Kineska nova godina: Običaji i verovanja

Izvor: Svet plus, 07.Feb.2016, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska nova godina: Običaji i verovanja

Kineska nova godina počinje 8. februara i proslava će trajati 7 dana. Kinezi počinju sa slavljem Lunarne nove godine nakon ponoći.

Kinezi se spremaju da narednih nekoliko dana proveli u krugu najbližih i proslave Lunarnu novu godinu. Po kineskoj astrologiji, naredna godina je godina vatrenog majmuna, gde se onima koji su rođeni u ovom horoskopskom znaku poželi ostvarenje pet njegovih vrlina. Tradicionalna proslava počinje nakon ponoći, a trajaće sedam dana. Evo >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << kako Kinezi proslavljaju ''svoju'' novu godinu:

Riba je na trpezi

Na novogodišnjoj trpezi je obavezno riba i običaj je da se ne pojede cela. Riba predstavlja bogatsvo, tako da nepojedena riba simbolizuje izobilje u novoj godini, odnosno, znači da će uvek biti dovoljno hrane i da preostane.

Nova odeća je obavezna

Običaj je da se prvog dana kineske Nove godine nosi potpuno nova odeća – od glave do pete, kao simbol promene i rađanja nove godine.

Crveni paketići kao dar sreće

Kinezi deci poklanjaju posebne praznično ukrašene crvene koverte u kojima se nalazi novac, u skladu sa mogućnostima porodice. U mnogim firmama i poslodavci zaposlenima poklanjaju crvene paketiće kao novogodišlji bonus.

Obilazak rođaka i druženje

S obzirom da se dolazak Nove godine koristi i za obilazak dalekih rođaka, veliki broj ljudi kreće na putovanje.

Čišćenje kuće, posebno ćoškova i ukrašavanje

Nekoliko dana pre dolaska Nove godine svaka porodica detaljno čisti svoju kuću, kako bi iz nje izbacila nesreću. Naročito se vodi računa da se očiste svi ćoškovi. Ponegde se i stolarija boji crvenom bojom, a vrata i prozori se dekorišu ukrasima od hartije. Ukrasi obično simbolizuju sreću, bogatstvo, dugovečnost i srećan brak sa mnogo dece.

Lunarna, ili kineska nova godina, slavi se u kontinentalnoj Kini, na Tajvanu, u Vijetnamu i na Korejskom poluostvru.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.