Stuxnet: nulti pacijent - otkrivene prve žrtve ozloglašenog crva

Izvor: PCAxe.com, 23.Nov.2014, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stuxnet: nulti pacijent - otkrivene prve žrtve ozloglašenog crva

Prošlo je više od četiri godine od otkrivanja jednog od najsofisticiranijih i najopasnijih programa, Stuxnet crva, koji se smatra prvim sajber oružjem, ali mnoge misterije su još uvek vezane za tu priču. Jedno od glavnih pitanja je: šta su tačno bili ciljevi cele Stuxnet operacije? Sada, nakon analize više od 2000 Stuxnet fajlova skupljenih u periodu od dve godine, istraživači kompanije Kaspersky Lab mogu da identifikuju prve žrtve crva.
Prvi istraživači bezbednosti nisu sumnjali da ceo napad ima za svoju prirodu napadanje određenih žrtava. Programski kod Stuxnet crva izgleda profesionalno i ekskluzivno, postojali su dokazi da su korišćeni izuzetno skupi sistemi koji napadaju nepoznate ranjive tačke na računaru. Međutim, još uvek nije bilo poznato koje su organizacije napadnute prve i kako je malver konačno dospeo pravo do centrifuga bogatih uranijumom u određenim, veoma tajnim, postrojenjima. 
Pogledaj vesti o: Kaspersky

Nastavak na PCAxe.com...






Povezane vesti

Otkrivene prve žrtve Stuxnet crva

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 16:05

Prošlo je više od četiri godine od otkrivanja jednog od najsofisticiranijih i najopasnijih zlokobnih programa – Stuxnet crva, koji se smatra prvim sajber oružjem – ali mnoge misterije sujoš uvek vezane za tu priču. Jedno od glavnih pitanja je: šta su bili tačni ciljevi cele Stuxnet operacije?...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PCAxe.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PCAxe.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.